1850 Verkiezingen Franstalig Christophe De Beukelae Les engages

Frans nieuwsmedium onthult banden tussen Christophe De Beukelaer en mogelijke sekte

CD
© BRUZZ
19/05/2024

Het Frans medium voor onderzoeksjournalistiek Blast legt in een artikel de banden bloot tussen Christophe De Beukelaer, lijsttrekker voor Les Engagés en het collectief Yes Now. Het gaat mogelijk om een sekte. De Beukelaer ontkent het verhaal en zal klacht indienen tegen het medium wegens laster.

De nummer 1 op de kieslijst van Les Engagés voor het Brussels Parlement zou zich volgens de nieuwswebsite laten inspireren door Ramon Junquera, een spirituele leider die volgens de website gelooft in de komst van buitenaardse wezens. Dat staat in het artikel La petite secte qui monte en Europe #1 : Le politique, le gourou et les extraterrestres dat vrijdag op de website van de onderzoekswebsite Blast verscheen.

Junquera staat aan het hoofd van het collectief Yes Now, gevestigd in een domein in Chaumont-Gistoux in Waals-Brabant. Daar promoot hij spirituele lezingen en cryptomunten.

De gemeenschap houdt zich bezig met spirituele oefeningen, zoals het analyseren van heilige teksten en lichaamstherapie, en trekt diverse volgelingen aan, waaronder jonge ondernemers en politici. Ook de Beukelaer is nauw betrokken bij de beweging, schrijft Blast die daarvoor een aantal aanwijzingen geeft.

De Beukelaer parafraseert bijvoorbeeld op twee plaatsen in zijn laatste boek bijna letterlijk uitspraken van Junquera.

“De duisternis bestaat slechts door de afwezigheid van licht,” zo staat in de inleiding van een recent boek van De Beukelaer. “Het is het licht dat de duisternis opeet, en niet omgekeerd. Laten we ons niet bezig houden met het bestrijden van duisternis, maar laten we licht aansteken.”

Junquera had eerder op youtube al de volgende 'wijsheid' verkondigd: "Het licht vreet de duisternis op. De enige manier die het licht heeft om een strijd te voeren, is zichzelf te versterken, en niet om tegen de duisternis te strijden."

Ook over de claim dat geld op zich nooit vuil kan zijn maar dat alleen de gebruiker daar verantwoordelijk voor is, zijn er opvallende gelijkenissen tussen uitspraken van Junquera en De Beukelaer.

In een reactie aan Blast geeft De Beukelaer toe dat Ramon Junquera hem geholpen heeft met zijn boek.

De website van Yes Now is al een tijd buiten gebruik, maar in het artikel van Blast staan verder screenshots van een foto op de site waar De Beukelaer op staat, met daaronder geschreven "plein de gens engagés", allemaal geëngageerde mensen.

Mogelijk een sekte

Mogelijk is Yes Now een sekte. Het Informatie- en Adviescentrum inzake de schadelijke sektarische organisaties (IACSSO) onderzoekt de beweging vanwege mogelijke schadelijke praktijken.

Dat overheidsorgaan maakt normaal een fiche op van een beweging als die aan meerdere van de dertien vastgelegde criteria voldoet, bijvoorbeeld als leden gedwongen worden om te breken met familie of als er sprake is van mentale manipulatie.

Volgens Blast heeft het IACSSO ook zo'n fiche gemaakt van Yes Now. Blast toont er een beeld van. Volgens de directrice van het IACSSO zijn Christophe De Beukelaer en Alexandre Pirson, schepen in Sint-Pieters-Woluwe, lid van de beweging.

Junquera's invloed reikt verder dan spirituele begeleiding, zo betoogt de site. De goeroe heeft volgens de site een directe impact gehad op de politieke en economische keuzes van De Beukelaer en zijn mede-aanhangers.

Tijdens de Blockchain Week van 2021 en 2022 promootte Junquera enthousiast de voordelen van cryptomunten en sociale netwerken, ideeën die De Beukelaer overnam en in zijn politieke agenda implementeerde, zegt Blast. De Beukelaer werd in 2022 het eerste parlementslid in Europa die zijn salaris in Bitcoin ontving, een bericht dat de wereld rond ging.

Klacht

De Beukelaer reageerde op Twitter dat hij "verontwaardigd is over de beschuldigingen". "Uiteraard ben ik nooit direct of indirect betrokken geweest bij welke sekte dan ook, noch heb ik onder de controle van iemand gestaan. Ik dien een klacht wegens laster in tegen dit mediabedrijf dat deze verzinsels verkondigt." Hij wou geen verdere commentaar geven aan BRUZZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni