Van den Brandt gaat voor coalitie met vier, CD&V ligt dwars

26/06/2024
Updated: 26/06/2024 18.13u

Elke Van den Brandt (Groen), die aan Nederlandstalige kant de Brusselse regeringsvorming leidt, probeert een coalitie met Open VLD, CD&V en Vooruit op poten te zetten. Maar de christendemocraten doen moeilijk. 'Er is geen basis om onderhandelingen op te starten', laat Benjamin Dalle weten, die op die manier zijn prijs opdrijft.

Een coalitie van Groen, Vooruit, Open VLD en CD&V? Dat houdt in dat de grote verrassing van de afgelopen gewestverkiezingen, Team Fouad Ahidar, niet langer betrokken wordt bij de onderhandelingen. Ook de N-VA, die na de stembusslag terugviel op twee zetels, valt af.

De jongste dagen zoemde al langer het scenario rond dat aan Nederlandstalige kant naar een oplossing met vier partijen gezocht wordt. Dat zou een primeur zijn. Mocht Team Fouad Ahidar aan tafel blijven, volstaan immers drie partijen om aan de vereiste negen zetels in het Brussels parlement te geraken.

In principe zijn er in een toekomstige Brusselse regering drie Nederlandstalige vertegenwoordigers, twee ministers en één staatssecretaris. In een scenario met vier partijen moet hiervoor een oplossing uit de hoed worden getoverd.

Woensdag liet Van den Brandt, na twee weken verkennen, in een persbericht weten dat een coalitie met Groen, Open VLD, Vooruit en CD&V "de meest realistische" is. "Uiteraard zoeken we naar een formule waarbij elke partij voldoende gewicht in de schaal kan leggen, beseffende dat er slechts 3 mandaten voor 4 partijen zijn. Ik reken op de verantwoordelijkheidszin van alle partijen."

Van den Brandt benadrukt dat de piste van vier vooral voortkomt uit de noodzaak omdat de andere partijen - de liberalen en socialisten op kop - een veto stellen tegen Team Fouad Ahidar.

“Ik heb de afgelopen dagen gevraagd aan de andere partijen om te bekijken of we een coalitie met Team Fouad Ahidar kunnen vormen,” zo reageert Van den Brandt aan BRUZZ. “Dat is niet gelukt. Op een gegeven moment moet je zorgen dat je verder gaat.”

“Daarom kijk ik nu naar een coalitie met vier partijen, en dan is mijn eerste keuze om CD&V daar ook bij te betrekken, naast Open VLD en Vooruit”, zo legt het kopstuk van Groen uit. “Want net als mijn partij hebben die drie partijen in het verleden al samengewerkt in Brussel.”

CD&V: 'Geen basis'

Kort na de mededeling van Van den Brandt kwam - opmerkelijk - Benjamin Dalle (CD&V) met een reactie op de proppen, die het optisme rond de onderhandelingen meteen kelderde. Volgens hem is er "vandaag geen basis om onderhandelingen op te starten om de bestaande coalitie, die bij de verkiezingen haar meerderheid verloor, te depanneren". En ook: "De Brusselaar heeft op 9 juni duidelijk gekozen voor verandering."

In de gesprekken met Elke Van den Brandt heeft Dalle naar eigen zeggen ook benadrukt dat het "aan haar is om een coalitie te vormen waarbij het logisch is om Team Ahidar, als grote overwinnaar van de verkiezingen langs Nederlandstalige kant, uitgebreid te spreken". De demarche van CD&V, de kleinste partij van de vier, kan gelezen worden als een klassieke truc om de prijs op te drijven van regeringsdeelname.

'Ik blijf rustig en val niemand aan. Maar wat Open VLD heeft gedaan, is ongezien en zelfs pure islamofobie. Ze willen alleen maar in de meerderheid. Ik wens hen veel succes'

Fouad Ahidar

Ahidar: 'Ego's'

Fouad Ahidar ziet dat naar eigen zeggen niet meteen goed komen. Dat zegt hij in een eerste reactie aan BRUZZ. "Mijn team won de verkiezingen, maar als niemand onze partner wil zijn, dan proberen ze het maar met vier," zegt Ahidar. "Willen ze het nadien met vijf of zes proberen, mij niet gelaten, maar ze praten in het ijle. Dit is puur ego en machtsverlies," vindt hij.

Ahidar wil niet meer inspringen "als vijfde wiel aan de wagen", zegt hij nog. "Ik blijf rustig en val niemand aan. Maar wat Open VLD heeft gedaan, is ongezien en zelfs pure islamofobie. Ze willen alleen maar in de meerderheid. Ik wens hen veel succes, maar we zullen zien wat het geeft."

N-VA: 'Gekozen voor de status quo'

"Elke Van den Brandt kiest duidelijk voor het status quo en gaat opnieuw in zee met de traditionele partijen die in Brussel al altijd aan de macht zijn." Dat zegt Brussels N-VA-fractievoorzitter Cieltje Van Achter in een eerste reactie. "De achtste partij aan Nederlandstalige kant, CD&V, moet de huidige regeringsploeg depanneren. Elke Van den Brandt benadrukt in haar communicatie de goede samenwerking tussen deze partijen de voorbije jaren, maar de balans van deze regering voor de Brusselaar was desastreus op alle vlakken: gebrek aan veiligheid, netheid en tweetaligheid, een gepolariseerd mobiliteitsbeleid en een rampzalige begroting. C'est comme ça blijkbaar in Brussel."

VUB-politicoloog Kevin Meyvaert over de coalitievorming

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel Kiest 2024 , Elke Van den Brandt , Team Fouad Ahidar , Benjamin Dalle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni