Vincent Riga Sint-Agatha-Berchem

| Vincent Riga.

Liberaal Vincent Riga verdacht van misbruik middelen Vlaamse Gemeenschapscommissie

© Belga
23/01/2024

De liberale Brusselse politicus Vincent Riga wordt verdacht van twijfelachtige uitgaven van middelen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Lokaal Dienstencentrum in de gemeente Sint-Agatha-Berchem. Dat schrijft Apache, en de VGC bevestigt dinsdag dat een onderzoek loopt.

Vincent Riga is een lokaal politicus voor Open VLD. Het voormalige Brusselse parlementslid en schepen voor CD&V stapte in 2017 over naar de Vlaamse liberalen. Hij is vandaag gemeenteraadslid voor de lokale tweetalige liberale lijst Open MR Berchem.

In 2010 werd Riga de eerste voorzitter van de vzw Ellips, het dienstencentrum aan de Gentsesteenweg dat het leven van ouderen en bejaarden aangenamer tracht te maken door een plek aan te bieden waar men kennis kan maken met nieuwe mensen of deelnemen aan activiteiten.

Onder meer een peperdure BMW, tienduizenden euro's aan restaurantbezoeken en torenhoge postzegelkosten die vanuit daar werden gedeclareerd, bleven jarenlang onder de radar van de VGC-inspectie.

BMW 5

In 2014 besliste het bestuur om, op initiatief van het zorgbedrijf, een BMW 5 aan te kopen voor voorzitter Riga. Het mandaat van Riga was nochtans onbezoldigd. De basisprijs van die auto ligt rond de 60.000 euro. In 2022 werd de auto weer verkocht.

Onder Riga's voorzitterschap gebeurden nog wel meer vreemde zaken, bericht Apache. De nieuwssite sloeg er de jaarrekeningen van de vzw op na en kwam tot de vaststelling dat vzw Ellips het voorbije decennium ongeveer 30.000 euro aan restaurantbonnen binnenbracht, en ook torenhoge telefoon- en internetrekeningen.

Tijdens verkiezingsperiodes kwamen daar andere verdachte uitgaven bij. De vzw, goed voor 110.000 euro aan VGC-middelen bovenop de eigen werkingsmiddelen, kocht in verkiezingsjaar 2019 bijvoorbeeld meer dan 5.100 euro aan postzegels aan - en ook in 2014 en 2018 lagen de postzegelkosten beduidend hoger dan in andere jaren. Samen loopt het bedrag op tot 12.000 euro, aldus het onderzoeksmagazine. Volgens Apache is het slechts het topje van de ijsberg.

Boekhouding overmaken

Voorzitter Riga werd door de VGC meermaals gevraagd om de boekhouding over te maken ter controle. Daar zou volgens Apache echter lange tijd niets van in huis gekomen zijn, ook niet na een herinneringsaanmaning eind 2023.

Riga is niet langer voorzitter van vzw Ellips, de politicus nam in de zomer van 2023 ontslag. Maude Van Gyseghem trad in zijn voetsporen. Volgens Van Gyseghem is de boekhouding ondertussen in haar bezit, zo liet ze weten aan Apache.

Vincent Riga was niet bereikbaar voor commentaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni