Een meerderheid van de Vlamingen en de Franstaligen begrijpt de grote ingrepen van de regering-De Wever. Ook de fusie van de Brusselse politiezones kan op bijval rekenen van een meerderheid. Dat blijkt donderdag uit De Stemming, het jaarlijkse opinieonderzoek van De Standaard , VRT NWS en, voor het eerst, ook de RTBF.

©
Belga
| Bart De Wever in de Kamer.
Meerderheid Belgen steunt hervormingen De Wever, ook fusie Brusselse politie
Bij de bredere bevolking is er vooral begrip voor de meest symbolische ingrepen. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel steunt een meerderheid het inperken van de werkloosheidsuitkering tot twee jaar en het gelijkschakelen van de pensioenvoorwaarden van ambtenaren met die van werknemers in de privésector. In Vlaanderen steunen zelfs zeven op tien kiezers die maatregelen.
Ook de invoering van de veelbesproken pensioenmalus en -bonus vindt een meerderheid van de Vlamingen en de Brusselaars prima. In Wallonië is de groep van tegenstanders exact even groot als de voorstanders. Zelfs in de gevoelige pensioendiscussie is er dus zeker geen overweldigende tegenstand aan Franstalige kant.
Fusie Brusselse politie
Ook voor de andere grote projecten van deze regering is er vooral steun, zij het steeds wat minder in Franstalig België. Zo is er een Belgische consensus om het defensiebudget op te trekken tot 2 procent van het bruto binnenlands product - weliswaar tegen 2029.
Er is ook een meerderheid voor de meerwaardebelasting op aandelen, de woonstbetredingen om uitgeprocedeerde asielzoekers op te sporen, de fusie van de Brusselse politiezones, het rookverbod op terrassen en euthanasie voor mensen met dementie.
Zelfs voor het opsluiten van gevangenen zonder papieren in een gevangenis in het buitenland zijn in alle landsdelen de voorstanders talrijker dan de tegenstanders.
Gevoelig
Slechts twee maatregelen die bevraagd werden, liggen echt gevoelig, zeker in Franstalig België: besparingen op ontwikkelingssamenwerking en de sluiting van treinstations die weinig gebruikt worden.
Dat betekent nog niet dat de Belgen de zaak blind vertrouwen. Zeker wat de verdeling van de lasten betreft, is er duidelijk scepsis, en alweer in heel België. Minder dan een op de vijf (18 procent) van de kiezers van Vooruit vindt dat de lasten eerlijk verdeeld zijn, bij Les Engagés is dat 29 procent en bij CD&V 35 procent.
Alleen bij de MR en de N-VA zijn de meeste kiezers (heel) tevreden met hoe de lasten verdeeld zijn. De Belg meent dat het vooral zieken, arme burgers, ouderen, werklozen en vluchtelingen zijn die benadeeld worden.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Premier Bart De Wever , Arizona-regering