CD&V lanceert woensdag een wetsvoorstel voor de fusie van de Brusselse politiezones. Daarbij zou de eengemaakte zone bestuurd worden door een roterend politiecollege van zeven burgemeesters. "We kunnen niet langer wachten met de start van de fusie van de zes politiezones", zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi.

© Belga
| Sammy Mahdi (CD&V)
Ook CD&V lanceert wetsvoorstel voor fusie Brusselse politiezones
Eerder diende N-VA een wetsvoorstel in. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) kondigde dan weer begin deze week aan dat hij al aan een fusieplan werkt dat hij de komende weken aan de premier wil voorleggen. Hij mikt op de zomer om met een wetsontwerp te landen.
"Met de recente escalatie van het drugsgeweld en de criminaliteit is de nood aan meer eenheid in het veiligheidsbeleid in het Brussels Gewest groter dan ooit", zegt Mahdi in het persbericht. "We kunnen niet langer wachten met de start van de fusie van de zes politiezones. De veiligheid van onze hoofdstad moet onmiddellijk gegarandeerd worden, en liever vandaag dan morgen. Daarom leggen we een kant-en-klaar voorstel op tafel om als regering onmiddellijk mee aan de slag te gaan."
Eenheid van commando
Het voorstel gaat uit van een gewone parlementaire meerderheid, wat het mogelijk maakt om snel te gaan. Concreet gaat het CD&V-voorstel uit van een "echte eenheid van commando" met een roterend politiecollege van zeven burgemeesters en een "evenwichtige" geografische spreiding, in plaats van negentien burgemeesters. De Brusselse minister-president kan deel uitmaken van het college, met raadgevende stem. Bij uitzonderlijke veiligheidsproblemen, zoals rellen of een aanslag, kan hij bevoegdheden van het politiecollege overnemen en zo zelf het gezag en de leiding van de zone coördineren.
Wijkwerking
Het voorstel zet ook in op nabijheid en een sterke wijkwerking. "We kiezen ervoor om de Brusselse wijkcommissariaten te behouden en we laten de politie werken op maat van de specifieke buurt of wijk. De ene wijk is de andere niet. Waar sommige buurten met verkeersproblemen kampen, krijgen anderen vooral te maken met inbraken", aldus Mahdi. Verder is het de bedoeling om met de fusie schaalvoordelen te creëren, met bijvoorbeeld een uniform materiaalbeheer en door beter in te zetten op gespecialiseerde taken, zoals de aanpak van witwassen. Door naast het politiecollege ook de politieraad te reduceren tot 49 in plaats van de huidige 150, wordt het aantal politieke mandaten beperkt. Minstens acht leden zouden in het voorstel behoren tot de Nederlandse taalgroep.
"Brussel moet dringend veiliger worden gemaakt. Voor buurtbewoners in de eerste plaats, maar ook voor ons imago als hoofdstad van de EU en heel wat internationale instellingen. In ons voorstel om de fusie van de Brusselse politiezones te realiseren, is rekening gehouden met lokale bezorgdheden. Wie dit afschiet, moet toch echt van slechte wil zijn", zegt de CD&V-voorzitter.
Lees meer over: Brussel , Politiek , fusie politiezones , CD&V , Sammy Mahdi