Politieke week: 'MR zal PS graag mee in het bad trekken'

© BRUZZ
31/05/2024

Nog negen dagen tot het feest van de democratie losbarst, maar intussen spelen de meeste partijen op veilig in de campagne en lijkt er amper iets te bewegen. "Misschien", aldus politiek analist Steven Van Garsse, "is één van de verklaringen dat er al sinds 2019 campagne wordt gevoerd en het daarom niet nodig is de motor extra aan te zwengelen."

Het meest opvallende politieke nieuwsfeit van de afgelopen week was wellicht het 'plotse' verzet van Ecolo tegen de uitbreiding van metro 3 naar het noorden van Brussel. "De partij was natuurlijk lange tijd gebonden aan het regeerakkoord, maar nu is er aan duidelijkheid geen gebrek en wordt ook meteen de breuklijn met zusterpartij Groen, waar minister Van den Brandt het project feller dan ooit verdedigt, duidelijk."

Verder blijft het voor politieke waarnemers met een vergrootglas speuren naar opmerkelijke campagnethema's. Zoveel makheid en controle, ULB-politicologe Emilie Van Haute sprak er al eerder over bij BRUZZ. Zij denkt dat de angst voor de PVDA de PS en Ecolo doet verlammen. Good Move, huisvesting, het is opvallend dat die Franstalige partijen niet met zulke realisaties durven uit te pakken, valt Van Haute op.

Het leidt er onder andere toe dat Van Garsse niet zo tuk is op voorspellingen over mogelijke coalities na 9 juni. "Laaouej wil een zo progressief mogelijk coalitie, maar de man is ook een koele rekenaar. Als de band tussen MR en Les Engagés te innig wordt, moet hij misschien toch weer toenadering zoeken tot de MR. Ook de Franstalige liberalen, die het goed doen in de peilingen, zijn daar niet zo afkering meer van, valt te horen. Het geld is namelijk op, dus de liberalen zullen maar al te graag de PS mee in het bad trekken. En, de PS is gepokt en gemazeld in de Brusselse politiek en heeft op alle niveaus topambtenaren. Misschien zijn die twee ook daarom toch tot elkaar veroordeeld."

Voorakkoorden

Zo duister de toekomst op regionaal niveau, zo 'helder' is de situatie in sommige Brusselse gemeenten met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, later in het najaar. Elke dag lijkt er wel ergens een voorakkoord uit te lekken. Na Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Jette was het deze week de beurt aan Ganshoren. "Iedereen weet dat de resultaten van de gewestverkiezingen effect kunnen hebben op de gemeenteraadsverkiezingen", aldus Van Garsse. "Daarom kun je maar beter voor 9 juni al akkoorden proberen te maken. Daarna wordt dat veel moeilijker, want dan zullen de nationale hoofdkwartieren druk uitoefenen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , de politieke week , steven van garsse , Voorakkoorden , Zakia Khattabi , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni