Politieke week over drugsgeweld: ‘MR zet deur op kier(tje) voor eengemaakte politiezone'

© BRUZZ
16/02/2024

De schietincidenten van de afgelopen week deden iedereen weer in de richting van de hoofdstad kijken. Vaak met misprijzen, soms met mededogen. BRUZZ-journalist Bram Van Renterghem duidt de verschillende voorstellen en uitspraken, en laat zijn licht schijnen over mogelijke oplossingen. “Op korte termijn zullen de burgemeesters de rust op hun grondgebied herstellen.”

Vooral de reactie van Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) op het drugsgeweld vindt Van Renterghem opmerkelijk. “Zo geeft hij aan dat ook kopers van drugs bestraft moeten worden, met boetes onmiddellijk te innen via een minnelijke schikking. Daarnaast zegt hij dat mensen zonder papieren die betrokken zijn, meteen het land uit moeten. Toch wel een opvallende redenering voor een PS-burgemeester.”

Verder stelde MR zich heel kritisch op ten aanzien van minister-president Rudi Vervoort (PS). “Je moet tonen dat er een baas is in Brussel”, liet MR-fractieleider David Leisterh zich ontvallen tijdens een persconferentie.

“Vervoort heeft een coördinerende functie op vlak van veiligheid, maar geeft steeds aan niet over een echte operationele macht te beschikken”, zegt Van Renterghem daarover. “Langs de andere kant klopt dat ook, hij kan geen korpsen aansturen zoals een burgemeester. De kritiek is dus maar deels terecht.”

De vraag rijst ook op welke manier Brussel het drugsgeweld kan aanpakken. “Op korte termijn vermoed ik dat de burgemeesters de rust zullen herstellen in de gemeenten en op de pleintjes. Op lange termijn lijkt een eengemaakte politiezone niet langer onwaarschijnlijk. MR heeft de deur op een kiertje gezet. Als de wil er is, kan het.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, David Leisterh, Fabrice Cumps, Bram Van Renterghem, Rudi Vervoort, drugsgeweld, de politieke week

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni