De wijk Peterbos in Anderlecht

| De wijk Peterbos in Anderlecht.

Prioritaire uitwijzing drugsdealers uit Peterbos via uitbreiding project High Trouble

© Belga
15/02/2024
Updated: 15/02/2024 16.55u

Dienst Vreemdelingenzaken zal in de gesloten centra plaatsen voorbehouden voor drugsdealers die opgepakt worden in de wijk Peterbos in Anderlecht en zal alles in het werk stellen om ze te verwijderen uit ons land. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) donderdag. Ze breidt daarvoor het project 'High Trouble' uit, dat ook al loopt in de politiezone Brussel-Hoofdstad - Elsene en Antwerpen.

De sociale wijk Peterbos kwam de voorbije dagen opnieuw negatief in het nieuws. Drugscriminaliteit maakt de buurt onveilig, wat volgens mediaberichten zelfs tot taferelen leidt waarbij bendeleden wegversperringen opzetten en bezoekers controleren.

Om een einde te helpen maken aan de drugscriminaliteit en het bijhorend geweld in Peterbos, wil staatssecretaris De Moor dat, wanneer bij politieacties mensen zonder papieren worden aangetroffen, prioritair wordt ingezet op hun terugkeer. Dat is de redenering achter het project High Trouble, dat nu dus wordt uitgebreid naar de zone Brussel-Zuid, waar Anderlecht onder valt.

"In het kader van het project High Trouble identificeert de politie de grootste overlastplegers in een buurt op voorhand en niet pas bij een actie op het terrein. De politie heeft zicht op de situatie in de buurt en weet door haar terreinkennis wie wijken onveilig maakt", legt de staatssecretaris uit. "De Dienst Vreemdelingenzaken zal hen in een gesloten centrum plaatsen en alles in het werk stellen om die personen te verwijderen."

67 personen verwijderd

In de politiezone Brussel-Hoofdstad - Elsene werden met deze aanpak 67 personen verwijderd sinds 2020. Sinds kort loopt het project ook in Antwerpen. Zoals bekend hangt de terugkeer van mensen zonder papieren af van de medewerking van de herkomstlanden.

De aanpak wordt enkel uitgebreid naar de politiezone Brussel Zuid. Waarom geen uitbreiding naar alle Brusselse politiezones? "Gericht iets doen is niet mogelijk als dat overal gebeurt, dan wordt het algemeen beleid", legt Sieghild Lacoere, woordvoerster van staatssecretaris De Moor, uit aan BRUZZ. "Het project loopt vanaf 2020, om te kijken of dit werkt."

"De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft de middelen die hij heeft. Er is ook nog de reguliere werking, waarbij de DVZ steeds contact heeft met de politiezones vanover het hele Brusselse gewest. Dit gaat echt over een specifieke aanpak", aldus de woordvoerster.

De Moor herhaalt haar oproep naar de collega's binnen de regering om gezamenlijke missies naar de herkomstlanden te organiseren. Door met meer mensen rond de tafel te gaan zitten, kunnen volgens haar immers sneller afspraken over terugname worden gemaakt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni