'Roep een Brusselse drugscommissaris in het leven': politiek reageert na schietpartijen

SD
© BRUZZ
14/02/2024
Updated: 14/02/2024 18.54u

Meer politie, meer federale middelen, een Brusselse drugscommissaris, het leger inzetten en samenwerken met de sociale diensten: na de verschillende schietincidenten van afgelopen dagen reageert de politiek met allerhande voorstellen en maatregelen om het drugsprobleem in het gewest aan te pakken.

De afgelopen vier dagen vonden vier schietpartijen plaats in Brussel, allemaal dicht bij elkaar, rond de Hallepoort, en allemaal op een of andere manier gelinkt aan drugshandel.

"Sint-Gillis wordt gegijzeld door een drugshandel in de openbare ruimte en door terrortechnieken, zoals zwaaien met oorlogswapens", zei burgemeester Jean Spinette (PS) eerder al. "De gemeente wil een oplossing voor deze situatie."

Maar volgens de Open VLD-afdeling van Sint-Gillis kan de burgemeester ook veel zelf doen. Want, zeggen Pieter-Jan Devos en Melani Verroken: "Iedereen in Sint-Gillis weet perfect waar de dealers staan, ook het gemeentebestuur en de politie. Op de Jacques Francksquare, waar vanochtend een dodelijk slachtoffer viel, staat nog net geen kraampje; de dealers zetten er regelmatig stoelen om met meer comfort hun koopwaar aan de man te brengen. En we spreken hier niet over een afgelegen wijk of een no-go-zone: het plein - vol spelende kinderen - ligt in het hart van de stad, net naast de kleine ring aan een druk metrostation."

De twee oppositieleden pleiten, naast een versterking van de politie, daarom voor de heroprichting van de Uneusbrigade, een team van vaste agenten die proactief in de buurt patrouilleren, in samenwerking met de sociale diensten. De aanpak leverde volgens de liberalen "spectaculaire resultaten op", maar werd aan het begin van de legislatuur opgedoekt.

De MR van Sint-Gillis stelt dan weer voor om het leger in te zetten. "Politiezone Zuid, die al overbelast is, heeft moeite om het geweld in te dammen en de veiligheid van de zwaarst getroffen wijken te garanderen", zegt MR-politicus Yannis Bakhouche aan La Capitale. "Er zijn geen andere oplossingen meer." De politicus vraagt daarom een permanente politieaanwezigheid in gevoelige wijken.

'Dweilen met de kraan open'

"De bron aanpakken, namelijk de drugshandel." Dat is volgens Zeynep Balci, woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), de enige oplossing om de problemen in te perken. En dat kan volgens het kabinet alleen als ook het federale niveau inspringt. "Onze lokale politie is niet gewapend tegen het probleem, maar toch staan onze diensten elke dag op het terrein. Het is dweilen met de kraan open, en dat moet stoppen."

Het gaat niet alleen om de incidenten in Sint-Gillis, ook deze zomer liep het de spuigaten uit in en rond het Zuidstation en deze week nog bleek de Peterboswijk een 'no-gozone' door dealers die de wijk als hun territorium beschouwen.

Brusselse drugscommissaris

Ook het nationale drugscommissariaat CNDC zit op die lijn en dringt aan op meer middelen. "Het geweld van de afgelopen dagen is helaas niets nieuws. Het zou ook niet onvermijdelijk moeten zijn. Het antwoord moet noodzakelijkerwijs bestaan uit het versterken van de multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak." Het CNDC pleit daarom in een persbericht voor de oprichting van een drugsfonds. "De toewijzing wordt momenteel op politiek niveau besproken."

Maandag zit nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch samen met politiezone Zuid om te zien hoe zij ondersteund kunnen worden.

Groen-covoorzitter Nadia Naji dringt, naast een versterking van de Brusselse politiezones en de parketten, dan weer aan op een Brusselse regionale drugscommissaris. Die kan instaan voor de "centrale coördinatie en voor kennisuitwisseling tussen de verschillende politiezones en gemeentes". Het drugsprobleem stopt namelijk niet aan de gemeentegrenzen, aldus Naji. "En dus mag de aanpak ervan dat ook niet doen."

Maar minister-president Rudi Vervoort (PS) is niet overtuigd van dat idee. Een regionale drugscommisaris zou al snel over de wetten struikelen, verduidelijkt die en bovendien is het gevaarlijk om de strijd tegen de drugshandel te regionaliseren. Voor de minister-president ligt het fundamentele probleem bij de aanweringsnormen van politiemensen, die volgens hem geen rekening houden met de 300.000 pendelaars in Brussel. "We hebben een reactie nodig die in verhouding staat tot de gewelddaden, door een massale aanwezigheid van de politie."

In Le Soir verwijst Vervoort daarbij naar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin die begin dit jaar een blik speciaal getrainde CRS-agenten (compagnies républicaines de sécurité) opentrok in Marseille om orde op zaken te stellen. "In bepaalde omstandigheden moeten we kunnen tonen dat de overheid er staat"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni