Verlinden: nood aan meer samenwerking op alle niveaus

© Belga
15/02/2024
Updated: 15/02/2024 15.23u

De enige oplossing tegen straatgeweld zoals we vandaag opnieuw zien in Brussel, is een strijd op alle fronten, op alle niveaus en met alle partners. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) donderdag gezegd tijdens de voorstelling van het jaarverslag van de federale politie. "We moeten weg van het discours dat we alleen naar het federale niveau moeten kijken, ook de lokale besturen zijn verantwoordelijk."

De complexe aard van de drugsproblematiek en de uitlopers ervan raken aan verschillende aspecten van onze samenleving, aldus Verlinden. Daarbij zijn de lokale besturen verantwoordelijk voor de leefbaarheid en van de gemeenten, en hebben ze de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de lokale politie voldoende sterk is zodat die met de andere partners en diensten haar rol kan opnemen voor de bewoners en bezoekers van de hoofdstad. De federale politie blijft de lokale politie ondersteunen, en neemt ook deel aan overlegmomenten over de situatie in Brussel.

Verlinden benadrukte nog dat er deze legislatuur bijna 500 miljoen euro extra geïnvesteerd is in de politiediensten. "De strijd tegen internationale criminaliteit blijft een prioriteit voor de federale regering en de federale politie", stelde ze.

Historische tekorten

"Verder is er ook het belangrijke aspect van rekruteren en selecteren", aldus Verlinden. "Dat kost tijd, niemand kan verwachten dat de historische tekorten meteen worden weggewerkt, maar we gaan de komende maanden de vruchten plukken van de rekruteringsinspanningen. Met ongeveer 50.000 leden telt de geïntegreerde politie meer medewerkers dan ooit, maar we zien ook dat de verwachtingen van de bevolking groter worden."

dd9ad648-belgaimage-85716543.jpg

| Eric Snoeck

Steeds vaker op hoger niveau in de criminele organisaties

Volgens commissaris-generaal ad interim van de federale politie Eric Snoeck zijn er in de recente geschiedenis van de nationale gerechtelijke politie nooit meer mensen opgepakt dan vorig jaar en die mensen zaten, aldus Snoeck, steeds vaker op een hoger niveau in de criminele organisaties. "Een kwart van de onderzoekscapaciteit van de federale gerechtelijke politie ging bovendien naar dossiers met betrekking tot drugscriminaliteit."

Zo werden het afgelopen jaar 4.087 nieuwe onderzoeken opgestart, onder meer gericht tegen de georganiseerde criminaliteit. Er werd meer dan 213 miljoen euro in beslag genomen in lopende onderzoeken en er werden 135 verborgen ruimtes in voertuigen ontdekt, met daarin onder andere 2,3 ton cocaïne. Snoeck wees er ook op dat de hondenteams van de federale politie alleen al meer dan een ton cocaïne en heroïne opspoorden, en een miljoen euro aan cash geld.

Ook werd vorig jaar in totaal 4.707 jaar gevangenisstraf opgelegd na onderzoeken door de federale gerechtelijke politie, waarvan 45 procent (2.130 jaar) voor druggerelateerde feiten. Veel dossiers begonnen in 2021 met de kraak van het cryptofoonnetwerk Sky ECC. Ook internationale politiesamenwerking was het afgelopen jaar cruciaal. "De strijd tegen georganiseerde criminaliteit begint in Guayaquil, Ecuador en eindigt in Peterbos, Borgerhout en Herstal."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Annelies Verlinden, politie, drugsgeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni