VGC dient geen klacht in tegen mogelijk subsidiemisbruik Vincent Riga

SD
© BRUZZ
02/02/2024

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) gaat geen klacht indienen tegen mogelijk misbruik van subsidies van vzw Ellips, waar liberaal Vincent Riga (Open VLD) aan het hoofd stond. Dat blijkt uit een antwoord van Elke Van den Brandt (Groen), bevoegd voor Begroting en Stedelijk Beleid in de VGC. Maar het onderzoek binnen de VGC naar de zaak loopt nog.

Vorige week bracht Apache aan het licht dat de Brusselse politicus Vincent Riga (Open Vld), voorzitter van het lokaal dienstencentrum Ellips in Sint-Agatha-Berchem, mogelijk twijfelachtige uitgaven had uitgevoerd met middelen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Het ging daarbij over een peperdure BMW, tienduizenden euro's aan restaurantbezoeken en torenhoge postzegelkosten.

Maar de VGC had in februari 2022 zelf al een vermoeden van enkele onregelmatigheden. Zo blijkt uit het antwoord van minister Van den Brandt (Groen) op een vraag van parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). De VGC startte daarop een grondig onderzoek, waarbij niet alleen de subsidies verantwoord moesten worden, maar de gehele boekhouding doorgelicht werd.

Stappenplan voor een deugdelijk bestuur

Van den Brandt geeft toe dat de VGC vragen had bij een aantal uitgavenposten en bij de interne werking van de organisatie. De VGC vroeg daarop om duidelijkheid te geven over een aantal uitgaven, waaronder de dure BMW. Ook moest de vzw een stappenplan uitwerken voor een deugdelijk bestuur, legt de minister uit.

Daarnaast vroeg de VGC ook om werk te maken van de verkoop van de wagen zodat de opbrengsten zouden terugvloeien naar de vzw. "De wagen is intussen verkocht en na meermaals formeel aandringen is de boekhouding intussen overgemaakt aan de VGC", klinkt het.

In de zomer van 2023 heeft de VGC het Vlaamse departement Zorg op de hoogte gebracht van de onregelmatigheden, waarop Vlaams minister Crevits (CD&V, Welzijn en Gezondheid) aankondigde een bijkomende controle uit te voeren. "Van zodra we al die elementen hadden hebben we de andere subsidiërende overheid verwittigd over wat er langs onze kant gebeurde," aldus nog Van den Brandt.

Toch zegt ze geen strafrechtelijke procedure op te starten tegen de vzw, zonder daar veel verder op in te gaan. Is de kous daarmee af? "Nee, dit is een tussentijdse stand van zaken en er zijn nog toekomstige stappen te zetten."

Twee soorten subsidies

Van de Brandt legt verder uit dat de vzw twee verschillende soorten subsidies van de VGC krijgt: werkingsmiddelen en de infrastructuursubsidie voor een nieuwe huisvesting.

De infrastructuursubsidies vanuit het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) die in totaal bijna 1 miljoen euro zouden bedragen, zijn intussen on hold gezet, maakte minister Crevits eerder deze week al bekend. Een eerste schijf van 232.918,18 werd wel al uitbetaald.

Van het Vlaams Brusselfonds werd al 141.000 euro voor de verbouwing uitbetaald, zijnde 50 procent van de beoogde subsidies. "Er is een analyse van het dossier door verschillende overheden. De volgende schijven staan on hold in afwachting van de analyse", verduidelijkt Van den Brandt.

Daarnaast ontvangt de vzw dus ook werkingsmiddelen. Die jaarlijkse subsidies bedragen zo'n 41.000 euro van het Vlaams Departement Zorg en 81.000 euro van de VGC. Die worden niet stopgezet, om de dagelijkse werking te kunnen waarborgen, legt een woordvoerder nog uit. De vzw genereert daarnaast ook eigen inkomsten.

Riga is niet langer voorzitter van vzw Ellips, de politicus nam in de zomer van 2023 ontslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Politiek, Vincent Riga, ellips, vzw ellips, VGC, Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni