Rudi Janssens (VUB), professor meertaligheid en senior researcher aan het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO)

| Rudi Janssens (VUB), professor meertaligheid en senior researcher aan het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO.)

Zaterdag is professor Rudi Janssens (VUB) onverwacht overleden. Hij is onder meer de auteur van vier taalbarometers over de taalverhoudingen in Brussel.

Professor Rudi Janssens (°1962 in Leuven) begon zijn carrière bij het Centrum voor de Interdisciplinaire Studie van de Brusselse Taaltoestanden, opgericht door professor Els Witte.

Hij schreef voordien een doctoraat in de sociologie over de booleaanse algebra, een zijtak van de wiskunde, waarmee hij toen al opzien baarde. “Het was daarmee best wel innovatief,” zegt collega professor Dimokritos Kavadias (VUB), “Pas later zou dat concept, de ‘systematische kwalitatieve vergelijkende analyse’, een echte doorbraak kennen in de sociale wetenschappen.”

Rudi Janssens is vooral bekend van de taalbarometers, waarmee hij sinds 2001 de talen in kaart bracht die in Brussel en in de Rand worden gesproken. Dat gaf inzicht in de taalverhoudingen in de Brusselse regio. Kavadias: “Hij zou er zelf nooit scherpe standpunten over innemen. Hij was meer de man die observeerde, wel met een zekere tolerantie. Taal was voor hem vooral een middel tot communicatie.”

Vorig jaar trad Rudi Janssens toe tot de Brusselse Raad voor Meertaligheid, onder voorzitterschap van UCL-professor Philippe Van Parijs.

Janssens, die verbonden was aan BRIO, was al een tijdje ziek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni