Rellen in Marollen voor velen een verrassing

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 16 juli 2020

Begin deze week werden de Marollen opgeschrikt door enkele gewelddadige incidenten. Verrassend, want de jongste maanden leek het de goede richting uit te gaan met de buurt. Overleg tussen politie en jongeren temperden toen de spanningen die in de loop van de lockdown de kop hadden opgestoken.

“De incidenten die deze week hebben plaatsgevonden zijn geïsoleerde gevallen”, verduidelijkt Rachida El Baghdadi van de VZW Jeune Ambition Marolles. "Zo hadden de jongeren die onze jeugdhuizen en VZW bezoeken geen weet van de ongeregeldheden." Volgens haar liggen de problemen in de wijk dan ook elders.

"Tijdens de lockdown was er enorm veel politie aanwezig in de buurt", zegt ze. En die zouden zich volgens haar niet altijd correct gedragen hebben. “Sommige agenten droegen zelf geen mondmasker of handschoenen, terwijl ze dat van ons wel verwachtten. Dat zorgde voor heel wat verontwaardiging onder de buurtbewoners, en ook bij de jongeren.”

Een groot deel van de agenten die in de buurt gestationeerd zijn, zou ook afkomstig zijn van buiten de stad. “Veel politieagenten komen uit Vlaanderen of Wallonië en kennen Brussel niet, laat staan de Marollen”, legt Aboul Seck uit, ook van de VZW Jeune Ambition Marolles. “Sommige jongeren hadden het gevoel dat ze meermaals werden gecontroleerd zonder reden, waardoor de sfeer in de wijk steeds grimmiger werd.”

Coffee with a Cop

Op deze beweringen wil de politie niet ingaan. “Maar de feiten die de afgelopen dagen gepleegd zijn, zijn strafbare feiten. Onze eerste bekommernis is om te kijken wie ze heeft gepleegd”, zegt Ilse Van De Keere van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Daarnaast zijn wij natuurlijk vragende partij om in wijken met iedereen in contact te blijven. We willen binnen onze politiezone zowel de relaties met jongeren, handelaren als buurtbewoners bevorderen.”

Zo organiseert de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene bijvoorbeeld regelmatig 'Coffee with a Cop'. “Mensen die in die wijk wonen, kunnen ons dan vinden voor een losse babbel en om te vertellen hoe het is om daar te wonen,” aldus Van De Keere.

Dialoog voor verbetering

Om de problemen aan te pakken, traden de VZW’s Jeune Ambition Marolles en Le Foyer des Jeunes des Marolles samen met een aantal buurtbewoners in overleg met burgemeester Philipe Close (PS) en verantwoordelijken van de politie. “We willen ook breder gaan dan enkel de politieproblematiek, en ons ook richten op cultuur, onderwijs en jeugdwerk", klinkt het bij het kabinet van de burgemeester.

Ook de jongeren zelf werden aan het woord gelaten. "Zij willen vooral meer transparantie zien bij de politiediensten, bijvoorbeeld over hun selectie, vorming en hoe ze mogen optreden bij misdrijven", zegt Seck.

In september staat een tweede overlegmoment gepland.

Tweede lockdown

De vruchten van dat overleg worden volgens Bilal Chuitar van VZW Le Foyer des Jeunes de Marolles vandaag al geplukt. “We zijn tevreden over onze ontmoeting met de burgemeester. Sindsdien hebben onze jongeren een echt verschil gemerkt in de houding van de agenten: politiecontroles verlopen beter, agenten in de buurt stellen zich sinds het overleg meer respectvol en correct op.”

En wat als er een tweede lockdown komt? "Zolang alle partijen zich respectvol blijven opstellen tegenover elkaar, denk ik wel dat de spanningen in de buurt zullen wegblijven", besluit El Baghdadi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?