Zwembad Victor Boin in Sint-Gillis gaat in 2020 18 maanden toe.

De gemeentelijke zwembaden van Sint-Gillis, Elsene en Sint-Pieters-Woluwe gaan een tijdje dicht wegens ingrijpende renovatiewerken. Samen met de aanslepende renovatiewerken in Schaarbeek en Sint-Joost wordt het in Brussel uitkijken naar een plek waar zwemmen wel nog mogelijk is.

“Het Victor Boin zwembad in Sint-Gillis hoort bij de oudste zwembaden van Brussel. Het heeft sinds 1939 geen enkele grondige renovatie ondergaan. "Dus was het hoog tijd", stelt Cécile De Greef, woordvoerder van de gemeente Sint-Gillis.

In 2017 ging het gemeentelijk zwembad al eens enkele maanden dicht voor vernieuwing van de zwemkuip. De vastgestelde stabiliseringsproblemen aan de zwemkuip moesten prioritair worden aangepakt. Nu volgt al de rest.

Beschermd

Vermits het gebouw beschermd is, moet de zwemkuip met alle tegelbekleding errond en de typische kleedcabines in zijn oorspronkelijke toestand gerestaureerd worden.

“Na decennia is de functie van het zwembad ook veranderd, met veel meer gebruikers tot gevolg,” stelt De Greef. “Daardoor moet rekening gehouden worden met nieuwe sanitaire normen en een betere indeling van de publieke ruimtes. Er komen nieuwe groepskleedkamers en grote cabines voor families. Ook het hele energiehuishouden wordt gemoderniseerd."

"Het hele project is gebudgetteerd op 6,7 miljoen euro,” alsnog De Greef. “Gepland wordt dat de werken na de start begin 2020, achttien maanden zullen duren.”

Zwemklassen de dupe

Een en ander heeft de zwemlesuren van de Brusselse scholen erg in de war gebracht. De gemeente Sint-Gillis heeft ondertussen al de gemeentescholen verwittigd om de zwemlessen voor de duur van de renovatie van het zwembad elders te laten doorgaan.

Voor de schooljaren 2019-2020 en 2020-2021 polst de gemeente zelf achter mogelijkheden in naburige zwembaden. “De overige scholen en gebruikers als clubs, zullen zelf hun zwemkalender moeten kortsluiten met de beschikbaarheid van zwemtijden in andere zwembaden,” stelt woordvoerder De Greef.

Elsene en Sint-Pieters-Woluwe

Het architectenbureau Greisch, dat Victor Boin onder handen mag nemen, kreeg het gemeentezwembad van Elsene (in de Zwemkunststraat) als studiedossier. Daar spelen grote stabiliteitsproblemen het geklasseerde gebouw uit 1904 parten. Een en ander is te wijten aan de slechte ondergrond, de te kleine tegels rond de zwemkuip en infiltraties van chloorwater, dat zorgt voor corrosie, roest en betonrot. Ook hier moeten bijkomende kleedcabines gebouwd worden.

Ook het zwembad dat deel uitmaakt van het sportcentrum Sportcity in Sint-Pieters-Woluwe gaat vanaf juni 2019 drie maanden dicht voor renovatiewerken. De termijn is goed gekozen, omdat die het best uitkomt voor een grote groep van gebruikers, namelijk de scholen.

Tergend traag

Verder blijft het Sint-Franciscuszwembad van Sint-Joost-ten-Node (1933) gesloten, door almaar nieuwe ontdekkingen van infrastructuurproblemen. Daardoor blijven de werken zich opstapelen. Het is al dicht sinds 2009.

Ook Neptunium in Schaarbeek blijft nog voor onbepaalde tijd dicht, wegens vertraging van de renovatiewerken. Toen het zwembad in 2017 dicht ging werd het jaar 2019 opgegeven als heropeningsjaar, maar dat blijkt niet meer het geval.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?