RVA heeft te veel uitbetaald aan spoorpersoneel

treintje.jpg
© Rob Dammers / Flickr

Spoorwegondernemingen NMBS, Infrabel en HR Rail zijn jarenlang in de fout gegaan bij de berekening van de werkuren van de personeelsleden die in een regime van vier vijfde werken. Volgens de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) hebben bijna 4.000 spoorwerknemers daardoor te hoge uitkeringen ontvangen. Dat schrijft zakenkrant L' Echo dinsdag.

De RVA heeft een brief naar HR Rail gestuurd met de vraag om de situatie vanaf 1 januari 2018 recht te trekken. Het spoorwegpersoneel zal niets moeten terugbetalen. "We gaan ervan uit dat ze van goede wil waren," zegt Michèle Baukens, adviseur-generaal bij RVA.

De compenserende toelage van de personeelsleden van NMBS, Infrabel en HR Rail die in een systeem van vier vijfde werken, moet eigenlijk berekend worden op basis van een 38-urenweek. Maar tot nu toe werd er voor de betrokken personeelsleden altijd uitgegaan van een 4/5-regeling op basis van een 40-urenweek.

Daardoor werkten de personeelsleden 32 in plaats van 30,4 uur en ontvingen ze het daarmee overeenstemmende salaris (84,21 procent in plaats van 80 procent). Daardoor zouden in totaal miljoenen euro's te veel zijn uitbetaald door de RVA.

De fout was aan het licht gekomen nadat een van de spoorwerknemers een vraag had gesteld over de arbeidstijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?