Locatie kaakpand Kolonel Bourgstraat 101, Schaarbeek

| Het kraakpand aan de Kolonel Bourgstraat 101 in Schaarbeek, vlakbij de E40.

100 krakers vinden onderdak in Schaarbeeks pand: ‘Eigenaar zal juridische stappen zetten’

JB
© BRUZZ
31/01/2024

Aan de rand van de Plaskywijk in Schaarbeek heeft een groep van zo’n 100 mensen een gebouw gekraakt. Mogelijk gaat het om de bewoners die eerder onderdak vonden in het voormalige Chinese consulaat in Oudergem. De gemeente Schaarbeek is op de hoogte van de kraakactie en heeft de eigenaar aangespoord tot juridische stappen.

Sinds midden januari kraken zo’n 100 mensen, waaronder heel wat gezinnen, het gebouw in de Kolonel Bourgstraat in Schaarbeek, niet ver van de grens met Evere.

“Helaas worden we in onze gemeente met steeds meer kraakpanden geconfronteerd”, zegt Marc Weber, kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi), in een reactie aan BRUZZ. “Maar we volgen de ontwikkelingen van nabij op.”

Zo zijn de lokale politie en het OCMW al ingelicht over de situatie en stuurt de gemeente Schaarbeek regelmatig medewerkers naar het pand. “De veiligheidssituatie is er in orde, er stroomt water uit de kranen en de bewoners kunnen gebruik maken van elektriciteit”, klinkt het.

Immoproject

Maar een lang leven lijkt de kraakactie niet beschoren. In het gebouw en op het terrein staat een immoproject in de steigers waarvoor de stedenbouwkundige vergunning al is afgeleverd.

“Wij hebben daarom zo snel mogelijk contact opgenomen met de eigenaar en hem aangemaand om juridische stappen te zetten”, aldus Weber. Of er al een uitzetting op de agenda staat, is onduidelijk.

Volgens een lezer die het kraakpand opmerkte, gaat het om dezelfde groep bewoners die vorig jaar maandenlang in het voormalige Chinese consulaat in Oudergem verbleven. “Ik herken de wagens en nummerplaten”, beweert hij.

Dat gebouw werd begin januari ontruimd.

nieuw kraakpand Schaarbeek

Het kraakpand aan de Kolonel Bourgstraat 101.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , kraakpand , Oudergem , Schaarbeek , Marc Weber , Kolonel Bourgstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni