| Een 150-tal actievoerders van Extinction Rebellion bezet het Koningsplein.

150-tal actievoerders Extinction Rebellion blokkeren Koningsplein in Brussel

© Belga
02/03/2024

In Brussel hebben een 150-tal actievoerders van Extinction Rebellion zaterdagnamiddag het Koningsplein bezet. Met hun actie willen de milieuactivisten eisen dat er een einde komt aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en fossiele energie. "Het overheidsgeld dat Belgische en Europese politici momenteel investeren in fossiele brandstoffen moet gebruikt worden voor een rechtvaardige transitie en hernieuwbare toekomst", klinkt het bij de actievoerders.

"Volgens de meest recente overheidscijfers uit 2020 subsidieerde België voor 12,9 miljard euro in fossiele brandstoffen", zegt Extinction Rebellion. "2,4 procent van het Belgisch bruto binnenlands product (bbp) werd gebruikt voor directe subsidies. De Belgische overheid is volgens 'Tegengas-Degaze' momenteel ook van plan om de bouw van drie nieuwe fossiele gascentrales te subsidiëren (in Seraing, Flémalle en Wondelgem), ondanks de klimaatvernietiging die deze veroorzaken, en andere bedrijven zijn bezig met het aanvragen van vergunningen."

"Het subsidiëren van fossiele brandstoffen financiert rechtstreeks de klimaatvernietiging, wat een schending is van de internationale wettelijke verplichtingen van België", gaan de actievoerders verder. "We zijn niet de enigen die een einde eisen aan de subsidies voor fossiele brandstoffen. Volgens de Europese Investeringsbank geeft 82 procent van de Belgen aan dat ze de klimaatcrisis als de grootste bedreiging van de 21ste eeuw beschouwen, en 70 procent van hen is voorstander van strengere overheidsmaatregelen voor het klimaat."

"Het afgelopen jaar was opnieuw het warmste jaar ooit, het liet een pad van verwoesting achter", zegt actievoerder Xavier. "Maar we hebben een reële kans om de ergste schade te voorkomen: België kan nu doortastend optreden en stoppen met investeren in fossiele brandstoffen die de planeet naar de rand van de afgrond duwen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni