| Een archiefbeeld van een vorige manifestatie op Internationale Vrouwendag.

15.000 deelnemers verwacht op mars voor Vrouwendag vrijdag

© Belga
04/03/2024

Het Collectief 8 maart verwacht vrijdag om en bij de 15.000 deelnemers in de straten van Brussel voor de nationale vrouwenmars op de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw.

De mars zal vertrekken om 17.30 uur aan station Brussel-Centraal. Van daar gaat de mars richting het Poelaertplein en het Justitiepaleis, om opnieuw aan het Europakruispunt te eindigen. Voor aanvang van de mars zijn er concerten aan de Brusselse Sint-Michielskathedraal.

De nationale vrouwenmars in Brussel vormt het speerpunt van de nationale actie- en stakingsdag. Vanaf 7.00 uur 's ochtends worden er verder over het hele land acties en stakingspiketten georganiseerd. In Brussels worden er zo onder meer piketten georganiseerd aan de luchthaven van Zaventem en Brucargo en aan de depots van openbaarvervoermaatschappij STIB-MIVB.

Bus door de stad

Het collectief zal 's ochtends met een bus van het Noordstation richting het piket in Zaventem vertrekken, dit om het vrouwelijke schoonmaakpersoneel, de transportmedewerkers en het horecapersoneel een hart onder de riem te steunen in de strijd voor gelijke rechten.

Vervolgens wordt ook solidariteit betuigd met de vrouwen in de depots van STIB-MIVB door een bezoek te brengen aan het piket bij het MIVB-depot aan metrohalte Jacques Brel in Anderlecht. Ook zal het collectief vrouwelijke huishoudhulpen zonder papieren en vrouwelijke advocaten bijstaan op het Poelaertplein. Verder vinden er tal van kleinschaligere acties plaats, zoals een blokkade van de ULB Campus Solbosch en een bijeenkomst van vrouwelijk huishoudpersoneel.

"We leven in een wereld waarin precariteit en ongelijkheid vrouwen veel meer raakt," aldus Malika Roelants van Collectief 8 maart. "Als de vrouwen stoppen met werken, dan stopt de wereld."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni