Het tijdelijke opvangcentrum voor alleenstaande mannen van het Rode Kruis in de Linthoutstraat in Schaarbeek, dat begin januari werd geopend, sluit vrijdag. Het centrum voor gezinnen – dat ook werd geopend in het kader van het Plan Extreme Kou – blijft langer open.

© Rode Kruis België
160 mensen uit opvang Plan Extreme Kou op straat na sluiting centrum
Zonder alternatief zullen tientallen geïsoleerde mannen weer op straat belanden, waarschuwde het Rode Kruis donderdag al aan persagentschap Belga. Het centrum in Linthout, gevestigd in een voormalig rusthuis, opende op 7 januari zijn deuren als onderdeel van het 'Plan Extreme Kou'. Dat plan voorziet extra noodopvangplaatsen voor dak- en thuislozen.
Hoewel de winter langzaam plaatsmaakt voor zachter weer, is dit niet voor iedereen goed nieuws. Daardoor sluit de tijdelijke opvang en belanden alleenstaande mannen op straat. “Hun namen zijn Ahmed, Jean, Luka, ...” schrijft het Rode Kruis. Twee maanden lang vonden zij onderdak in het noodopvangcentrum van Schaarbeek.
Het centrum bood aan zo’n 160 alleenstaande mannen tegelijk 24 uur per dag onderdak. In principe kan een persoon maar één week blijven, met in sommige gevallen een mogelijke verlenging. In twee maanden tijd werden meer dan zesduizend overnachtingen aangeboden aan deze kwetsbare personen.
Terug naar gewone nachtopvang
De woordvoerster van hulporganisatie Bruss'Help, Eva Salman, bevestigt dat de opvang in de Linthoutstraat niet wordt verlengd. Het plan was bedoeld om de koudste dagen te overbruggen en werd al één keer verlengd tot eind februari. "Er komt geen nieuwe verlenging."
Bij het Rode Kruis heerst teleurstelling over het feit dat 160 mannen nu terug de straat op moeten. "We laten mensen aan hun lot over, zonder waardige begeleiding. Dit terwijl de locatie nog beschikbaar is, maar er simpelweg financiering ontbreekt om het langer open te houden," zegt woordvoerster Nancy Ferroni.
De mannen vallen nu terug op het reguliere opvangsysteem van Samusocial, met nog geen drieduizend plaatsen. Naar schatting verblijven er in totaal tienduizend daklozen, asielzoekers en thuislozen op de Brusselse straten.
Verlenging voor gezinsopvang
Salman herinnert eraan dat het Extreme Koude Plan in twee fasen werd uitgerold: eerst met 160 plaatsen voor mannen en mensen met een medisch probleem, verdeeld over twee centra, gevolgd door nog eens veertig extra plaatsen voor gezinnen, wat het totaal op tweehonderd bracht.
Eind maart dreigen ook de veertig plaatsen voor gezinnen met kinderen, waaronder baby's, te verdwijnen. Voor hen is evenwel een oplossing in de maak om de opvangplaatsen langer open te houden. "We hopen eind vandaag of maandag meer duidelijkheid te hebben," zegt Salman.
Lees meer over: Samenleving , Rode Kruis , daklozenopvang