24 urenstaking in gevangenissen: 'Kwestie van tijd tot de emmer overloopt'

© Belga
08/03/2024
Updated: 14/03/2024 19.03u

Het gevangenispersoneel legt in het hele land vanaf 22 uur vanavond 24 uur lang het werk neer om de overbevolking en het tekort aan personeel aan te kaarten. Ook in Brussel loopt de emmer stilaan over. "Enkele beklaagden zitten nu noodgedwongen in de psychiatrische afdeling."

De vakbonden dienden de aanzegging vorig weekend in, om de overbevolking en de veiligheid in de gevangenissen aan te kaarten. Die overbevolking leidde ertoe dat personeel de afgelopen week al in tien gevangenissen in het hele land weigerde om nog nieuwe gedetineerden op te nemen. Zo willen de vakbonden het bevolkingscijfer onmiddellijk zien zakken richting de 10.700 gedetineerden.

Ook de gevangenis in Haren zit ondertussen zo goed als vol. Terwijl de gevangenen uit Sint-Gillis naar daar zouden moeten verhuizen als het gebouw er eind dit jaar sluit. Op dit moment heeft de zogenaamde mega-gevangenis nog maar vijftien bedden openstaan en tegelijk zijn ze op zoek naar tweehonderd cipiers.

"Het arresthuis zit momenteel helemaal vol. Daardoor zitten sommige beklaagden nu in de psychiatrische afdeling, waar ze onder een strenger regime leven," vertelt Jurgen Van Poecke, directeur van het Brusselse gevangeniswezen.

"Brussel heeft een groot deel van de overbevolking in andere Belgische gevangenissen op zich genomen. Het enige wat wij nu kunnen doen is nieuw personeel aanwerven, daar zijn we volop mee bezig," besluit Van Poecke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni