9.000 betogers voor een staakt-het-vuren in Gaza: 'Genocide aan de gang'

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
21/01/2024
Updated: 22/01/2024 10.41u

Volgens de politie hebben 9.000 betogers deelgenomen aan de mars tegen het geweld in Gaza. Het gaat om de vierde nationale betoging sinds de oorlog in oktober vorig jaar uitbrak. "Er speelt zich een genocide af voor onze ogen."

De betogers verzamelden rond 14 uur aan het Noordstation op initiatief van verschillende middenveldorganisaties als Amnesty International, 11.11.11, Association belgo-palestinienne, Een Andere Joodse Stem en vakbonden als het ABVV en het ACV. "Onze eisen blijven hetzelfde: we vragen een permanent staakt-het-vuren, wat eigenlijk een evidentie zou moeten zijn. Het is shockerend dat dat niet gebeurt," vertelt Ludo Brabander van Vrede vzw.

Van het Noordstation trokken betogers via de Kleine Ring naar het Jean Reyplein in het hartje van de Europese wijk. Dat is geen toevallige locatie, want nu België voorzitter is van de Raad van de Europese Unie willen de initiatiefnemers de druk opvoeren.

De Brabander: "Als voorzitter staat België in een goede positie om op zijn minst initiatieven te nemen. We denken aan een militair embargo, maar ook aan een opschorting van het associatieakkoord tussen de EU en Israël. In dat akkoord staat dat mensenrechten er een essentieel onderdeel van vormen. Pas dat akkoord dan toe."

'Moedeloos'

Het gaat om de vierde nationale betoging tegen het geweld in Gaza sinds de oorlog met Israël op 7 oktober begon. De betogingen in oktober, november en december trokken respectievelijk 12.000, 21.000 en 27.000 deelnemers. Deze keer zijn het er met 9.000 iets minder.

lees verder onder de foto's

"Je wordt er een beetje moedeloos van. Het is zeer frustrerend. Er speelt zich een genocide af voor onze ogen en het gaat maar door," zegt De Brabander nog, die een einde wil maken aan de "dubbele moraal" van ons land en de EU.

"België gaat nu deelnemen aan een missie om de scheepvaart te beschermen, maar met een staakt het vuren zou zoiets niet eens nodig zijn. Dit is het beeld dat we met Europa creëren: als het om handelsbelangen gaat zijn we in staat tot daadkracht, maar voor mensenrechten en slachtoffers blijven we doof en blind. We zijn het moreel gezag van Europa, als dat nog bestaat, compleet aan het ondermijnen."

'Menselijke tragedie'

De betoging verliep zonder noemenswaardige incidenten. Wel werden ketens als Zara, KFC en Carrefour beklad met slogans en stickers die oproepen tot een boycott. De betogers riepen op tot een intifada, een (gewapende) opstand tegen de Israëlische bezetting, en scandeerden leuzes als 'From the river to the sea, Palestine will be free.' Die slogan wordt in sommige middens als antisemitisch beschouwd.

"Ik ben tegen geen enkele jood, maar wat er nu gebeurt moet onmiddellijk stoppen," zegt Daniël Alliët, de priester van de Begijnhofkerk die nu een tijdje op pensioen is. "Het onrecht, dat al zeventig jaar aan de gang is, is zo groot. Gaza is een openbare gevangenis en wordt voortdurend gebombardeed. Dat is een menselijke tragedie die je niet kan goedpraten."

"Ik ben in Palestina op inleefreis geweest. Gaza konden we toen niet eens binnen, maar ik heb er het onrecht gezien waar de mensen dagelijks mee te maken krijgen," aldus Alliët nog, die ook op vorige betogingen aanwezig was. "Het is schandalig, onmenselijk. Niet alleen elke christen, maar elke mens moet eisen dat dit stopt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni