Acht van de tweehonderd 'metrobewoners' vonden vorig jaar nieuwe thuis

JP
© BRUZZ
16/02/2024
Updated: 16/02/2024 18.37u

Van de tweehonderd mensen die in Brusselse metrostations overnachten, vonden vorig jaar acht mensen via officiële begeleiding een vast adres. Dat blijkt uit cijfers van Sublink, een project van de Brusselse regering. Overdag gaat het in totaal om zo'n zevenhonderd mensen die in de metrostations verblijven, waarvan velen met één of meerdere verslavingen kampen.

Medewerkers van Sublink hebben tussen juni en december vorig jaar 3.670 interventies uitgevoerd in de metrostations en 487 mensen hebben een ondersteuning ontvangen die verder ging dan één doorverwijzing. Dat blijkt uit cijfers over de periode van juni tot december vorig jaar, die de BRUZZ-redactie kon inkijken.

Acht mensen werden naar duurzame huisvesting begeleid, en 56 mensen werden één of meerdere nachten in hotels ondergebracht.

Meer dan de helft van de interventies was gericht op het bieden van psychosociale steun, zoals een luisterend oor. "Waardevol werk dat de basis legt voor blijvende verandering,” klinkt het. Ook verwezen sociaal werkers door naar het OCMW, daklozenvoorzieningen, huisartsen of andere hulpverleners.

Sublink-medewerkers voerden de meeste interventies uit bij het station Naamsepoort (154), gevolgd door Madou (143), IJzer (132) en Hallepoort (108).

700 daklozen in metrostations

Sublink is bijna een jaar geleden opgericht, toen het winterplan van de MIVB ten einde liep: vanaf eind maart worden metro-overnachtingen niet meer toegelaten. Elk jaar rond die tijd moet de MIVB opnieuw naar oplossingen zoeken. Om die problematiek effectiever aan te pakken, lanceerde de Brusselse regering daarom het project Sublink. Het project is een samenwerking tussen de MIVB, Samusocial en de vzw's Diogènes, Lama en Transit.

"De situatie in de Brusselse metro is problematisch", zei Eric Husson van vzw Lama in april 2023. "Overdag verblijven er ongeveer zevenhonderd mensen in de metro. Tijdens de nacht telt de MIVB ongeveer tweehonderd mensen in het netwerk. Samen met de MIVB willen we naar een oplossing zoeken voor die mensen."

Veertig procent heeft psychische problemen

In de metrostations verblijven mensen met verschillende profielen, het gaat om daklozen, migranten, drugsverslaafden en personen met psychische problemen, blijkt verder uit de cijfers. De medewerkers van Diogènes en Lama hebben deze groepen geïdentificeerd en hun behoeften geanalyseerd.

Uit de gegevens blijkt dat veertig procent van de daklozen die in contact kwamen met Sublink, kampen met psychische problemen, vaak in combinatie met alcohol- of drugsverslaving. Daarnaast heeft de helft van de respondenten geen legale verblijfsstatus, bedelt bijna dertig procent, en heeft bijna de helft geen toegang tot een uitkering of andere legale inkomstenbron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, SubLINK, metro, daklozen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni