Enkele jonge architecten getuigden vorige week over sociale uitbuiting. Onder hen Pierre Jadoul, die de tekentafel verliet voor een eigen café.

Actieplan moet perspectief bieden aan jonge architecten

© Belga
02/04/2024

De Orde van Architecten heeft een actieplan uitgetekend om meer perspectief te bieden aan jonge architecten. Er komt een onderzoek naar de erelonen en de organisatie gaat zelf ook werk maken van een verjongingsproces. Dat blijkt dinsdag uit een mededeling van de Orde van Architecten.

Het actieplan komt er nadat jonge architecten vorig jaar aan de alarmbel trokken over de ongunstige arbeidsvoorwaarden en de lage lonen van starters in de sector. De Orde van Architecten kreeg ook het verwijt onvoldoende op te komen voor de rechten van de jongere architecten. Daarover getuigden vorige week ook enkele jonge architecten die de sector verlieten tegenover BRUZZ.

In de nasleep van de kritiek is binnen de sector een grootschalig overleg opgestart. De architecten hebben nu een actieplan ontworpen dat meer kansen moet bieden voor de jonge architecten.

Erelonen

Zo komt er een uitgebreide studie naar de erelonen bij zelfstandige architecten en architectuurmedewerkers. Er wordt nagegaan of architecten inderdaad minder verdienen dan andere vrije beroepers. Er wordt ook onderzocht waarom zoveel jonge architecten het beroep de rug toekeren. De resultaten van het onderzoek worden rond de jaarwisseling verwacht.

Daarnaast gaat de Orde van Architecten inzetten op een verjonging en hervorming van de eigen structuren. "De helft van het architectenkorps is jonger dan veertig, maar deze groep is ondervertegenwoordigd," erkent de organisatie. Om jonge architecten een stem te geven zullen er in elke provinciale raad verkiezingen worden georganiseerd onder de stagiairs die nog minstens zes maanden stage moeten doorlopen en onder architecten jonger dan 30 jaar.

Het is tot slot de bedoeling om de toegang tot het beroep te versterken. Er wordt ingezet op maatregelen op inhoudelijk en administratief gebied en op het vlak van arbeidsvoorwaarden. Tegen het eind van het jaar wil de orde al een aantal 'quick wins' invoeren. Andere maatregelen, die een wetswijziging vereisen, vragen meer tijd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni