Actievoerders betogen tegen expo van tekenaar die 'incest en pedofilie verheerlijkt'

CD
© BRUZZ
11/04/2024
Updated: 11/04/2024 19.59u

Donderdagavond staat de opening gepland van de veelbesproken tentoonstelling van de Franse striptekenaar Bastien Vivès in galerij Huberty & Breyne in Elsene. Actievoerders zullen er betogen omdat Vivès volgens hen in zijn werk verkrachting, incest en pedofilie verheerlijkt.

Van vrijdag 12 april tot zaterdag 11 mei toont galerij Huberty & Breyne in Elsene het werk van Bastien Vivès. Eerder is al een petitie opgestart tegen de tentoonstelling. Die heeft ondertussen 4.300 handtekeningen verzameld.

Volgens actievoerders verheerlijkt Vivès incest, pedofilie en verkrachting. Verschillende Franse verenigingen dienden om die reden ook al klacht in tegen de strips. Het gaat specifiek over Les Melons de la colère (2011), La Décharge mentale (2018) en Petit Paul (2018).

De eerste strip gaat over een jong meisje dat heel grote borsten heeft en slachtoffer wordt van meerdere groepsverkrachtingen.

In 'La Décharge mentale' wordt een man uitgenodigd om een avond door te brengen bij een gezin met drie kinderen, waarna er seksuele handelingen plaatsvinden met zowel de kinderen als de volwassenen.

'Petit Paul' vertelt het verhaal van een tienjarig jongetje met een buitenproportioneel groot geslachtsdeel. Het jongetje neemt deel aan of is getuige van seksuele handelingen met volwassenen.

"Vivès wordt elke keer bekritiseerd voor zijn werk en hij weigert zichzelf en zijn werk in vraag te stellen," zei Dounia Largo, initiatiefnemer van de petitie eerder in BRUZZ. "In de plaats blijft hij verder doen onder het mom van artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting."

"Ze willen elke presentatie of publicatie van het werk van Bastien Vivès verbieden. Ze willen zijn artistieke dood"

Alain Huberty

Mede-uitbater galerij Huberty & Breyne

In een schriftelijke reactie laat de mede-uitbater van de galerij Alain Huberty weten op de hoogte te zijn van de petitie, maar dat er geen tekeningen uit de controversiële albums tentoongesteld zullen worden. "De tentoonstelling toont het grote talent en het palet van Bastien Vivès, een van de meest opmerkelijke tekenaars in de Franse stripwereld van dit moment. Het toont de breedte van zijn stijl en benadrukt vooral zijn humor en gevoel voor parodie en spot. Een dimensie die zijn tegenstanders niet zien, omdat ze sommige van zijn tekeningen voor waar aannemen."

Volgens Huberty hebben zij die achter de campagne zitten om de expo te 'boycotten' niet de moeite genomen om de thema's van de tentoonstelling te onderzoeken. "Wat zij willen is simpelweg elke presentatie of publicatie van het werk van Bastien Vivès verbieden. Ze willen zijn artistieke dood", besluit Huberty.

20240402_Bastien Vivès

Selbymay via Wikimedia Commons

Betoging

Omdat de tentoonstelling toch doorgaat, organiseren verschillende actievoerders donderdagavond om 17.45 uur een betoging voor de galerij. "Zijn werken maken deel uit van een samenleving waarin een op de vijf kinderen het slachtoffer is van seksueel geweld en waar incest twee kinderen per klas treft. Zijn werken maken deel uit van een cultuur waarin seksueel geweld wordt ontkend, een cultuur die seksueel geweld bagatelliseert en minimaliseert", schrijven de initiatiefnemers in een post op Instagram.

"Vivès eist zijn vrijheid van meningsuiting op. Waar is die van de kinderen? Waar is hun recht op bescherming van hun lichaam en hun fysieke en psychologische integriteit?", gaat de post verder. "Er zijn honderden getalenteerde cartoonisten om uit te nodigen, waarom koos Huberty & Breyne uitgerekend voor Bastien Vivès?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving , Bastien Vivès , Huberty & Breyne , Franse strip

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni