| De originele platen zijn chronologisch opgesteld in galerij Huberty & Breyne in Elsene.

Expo over Lucky Luke in Elsene is ode aan puurheid in het werk van Morris

01/12/2023

Ter ere van de honderdste verjaardag van de geboorte van Morris, de bedenker van Lucky Luke (1923-2001), organiseert galerij Huberty & Breyne in Elsene vanaf vrijdag een tentoonstelling met honderd door hem gesigneerde platen en tekeningen. Daarbij zit een selectie van vijftien originele covers die tot nu toe in familiekring gebleven waren. "Deze erfgoedtentoonstelling op museaal niveau onthult hoe Morris' tekenkunst is geëvolueerd en zet de puurheid van zijn werk in de kijker", klinkt het.

De retrospectieve, die niet commercieel opgevat is, vindt plaats tot 27 januari. "Het is de eerste tentoonstelling over Lucky Luke in België. Het was een wens van de familie, die zijn archieven openstelde, zodat we er honderd stukken uit konden kiezen", zegt Alain Huberty, medeoprichter van de galerij. "We hebben geprobeerd om voorrang te geven aan platen en covers die tot nu toe niet tentoongesteld zijn."

Volgens Huberty was het de bedoeling om zich op die manier te onderscheiden van een retrospectieve in 2016 in het Franse Angoulême.

De platen zijn chronologisch opgesteld. Uit de eerste tekeningen blijkt duidelijk Morris' liefde voor de tekenfilm, zoals ook Claude de Saint-Vincent bevestigt, directeur van mediabedrijf Média-Participations, moederbedrijf van de historische uitgevers van Lucky Luke, Dupuis en Dargaud. "Morris, die droomde van de tekenfilm en gepassioneerd was door cinema, nam het hollywoodiaanse archetype van die tijd, koos een cowboy als held en maakte zich het universum van de western eigen", schrijft hij in het voorwoord van de catalogus van de expo.

Tijdens de tentoonstelling zijn er signeersessies, lezingen, workshops en rondleidingen. Er is ook een speciaal ingerichte leesruimte. De toegang tot de tentoonstelling, op het Kasteleinsplein in Elsene, is gratis.

Cartoons en karikaturen

Morris, of Maurice De Bevere, werd geboren in Kortrijk in 1923. Op zijn twintigste ging hij aan de slag als inkter in de Brusselse tekenfilmstudio CBA. Tegelijk leverde hij cartoons en karikaturen aan het magazine Le Moustique.

In 1946 creëerde westernfan Morris Lucky Luke voor het blad Robbedoes. Vanaf 1955, gedurende meer dan twintig jaar, vormde hij een tandem met scenarist René Goscinny, die ook Asterix schreef.

In 2001 overleed Morris, maar Lucky Luke bleef nieuwe avonturen beleven met nieuwe tekenaars en scenaristen. Op 6 december verschijnt zo nog het album 'De ontembaren', een hommage van de Franse striptekenaar Blutch aan Lucky Luke.

Vanaf zaterdag vindt overigens ook in Morris' geboorteplaats Kortrijk een retrospectieve tentoonstelling plaats, in het stadhuis. 'Morris 100: vader van Lucky Luke' bevat foto's en getuigenissen over Morris, werken van kunstenaars die zich inspireerden op zijn werk en een hele reeks covers, affiches en gadgets. Die tentoonstelling loopt tot 17 december.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni