Alleenstaande ouders vinden steeds moeilijker een woning in Brussel

An Missotten, Renée Vervaet
© BRUZZ
06/03/2024

Voor alleenstaande ouders wordt het steeds moeilijker om een appartement te vinden om te huren. Priscille Tshituka kan ervan meespreken. Zij moet volgende week haar appartement verlaten, maar heeft nog geen alternatief gevonden voor haar en haar drie kinderen.

Priscille Tshituka moet volgende week haar appartement verlaten. Ze heeft geen idee waar ze met haar drie kinderen zal belanden. Blijven is ook geen optie: er is schimmel aan de muur, het flatje heeft overal enkel glas en de verwarming werkt ook niet naar behoren. Ze zoekt al maanden tevergeefs naar een geschikt alternatief.

De wachtlijsten voor een sociale woning zijn lang. Naar schatting moet je tegenwoordig tussen de 5 en de 12 jaar wachten. Op de privémarkt wordt Priscille afgewezen vanwege een te laag inkomen, publieke instellingen kunnen haar voorlopig ook niet verder helpen.

Priscille is niet de enige

Priscille is niet alleen met haar verhaal. In Brussel wonen zo'n 65.000 eenoudergezinnen, dat betekent ongeveer één op de drie gezinnen in het totaal. Voor een deel van hen is het vaak heel moeilijk om op de reguliere huurmarkt een appartement of huis te vinden.

Bij de vzw Nasci, die steun biedt aan kansarme gezinnen, zien medewerkers hoe de problemen de laatste tijd nog verergeren. Exacte cijfers zijn er voorlopig niet, maar het aantal eenoudergezinnen dat geen woning vindt, neemt ook volgens de Huurdersbond alleen maar toe.

"De huurprijzen zijn onbetaalbaar," verklaart secretaris José Garcia. "Twintig jaar geleden vond je geen woning als je geen werk had. Vandaag vindt zelfs wie werkt geen woning. Dat geeft enorme problemen."

De Huurdersbond licht toe waar de problemen vandaan komen.

"Steun voor eenoudergezinnen is een van mijn prioriteiten sinds het begin van mijn ambtstermijn," reageert staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS). Ze voerde een reeks maatregelen in om eenoudergezinnen te ondersteunen. Zo kwam er meer huursubsidie voor hen, werd het voor verhuurders moeilijker om een woning te weigeren aan een alleenstaande ouder en kregen medewerkers van sociale verhuurkantoren een opleiding om alleenstaande ouders beter te kunnen helpen.

Er kwam ook een website die informatie bundelt voor de betrokken doelgroep: parentsolo.brussels. Een plan om groepshuisvesting te bouwen is gelanceerd, maar voorlopig nog niet gerealiseerd om verschillende redenen, zoals financieringsbronnen of moeilijkheden met lokale overheden, geeft de staatssecretaris toe.

De Huurdersbond kan alleen maar hopen dat het onderwerp van kwetsbare alleenstaande ouders opnieuw op de agenda geraakt in de aanloop naar de verkiezingen begin juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni