Bert Anciaux

| Bert Anciaux.

Bert Anciaux getuigt over seksueel misbruik door BRT-regisseur

© Belga
19/05/2024

Vooruit-senator Bert Anciaux (64) heeft tijdens zijn laatste tussenkomst in het halfrond verteld dat hij op 13-jarige leeftijd slachtoffer was van misbruik door een regisseur van de toenmalige BRT. Dat melden VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws, en Anciaux postte zijn getuigenis ook op sociale media.

"Ik ga me weer kwetsbaar opstellen", zei Anciaux vrijdag, waarna hij kwam met een persoonlijk verhaal. "Ik was een kind dat veel kattenkwaad uithaalde, heel onbezonnen was en vooral veel droomde. En we speelden toneel, en ik won prijzen. En op een bepaald moment contacteerde een regisseur van de toenmalige BRT mij. Ik was dertien jaar. We maakten proefopnames voor een grote langspeelfilm die ging komen. Dat was een droom van mij die in vervulling raakte. Op een nacht bij die regisseur viel die droom in duigen." Hij riep zijn collega's ook om "elke vorm van machtsmisbruik" aan te pakken.

"Ik heb daar heel lang over gezwegen en ik wil daar nu ook niet veel over zeggen", reageerde Anciaux bij HLN. "Ik ben daar nog niet lang klaar voor om daarover te spreken. En ik ben daar ook niet klaar voor om daar veel over te vertellen."

Helemaal zwijgen, leek echter geen optie. "Het was mijn laatste tussenkomst in de Senaat. Ik wilde dat moment aangrijpen om op te roepen de strijd tegen misbruik nooit op te geven. Als parlementslid kan je daar zaken in veranderen en dat probleem blijven aanpakken. Het was eigenlijk een smeekbede aan mijn collega's om misbruik en machtsmisbruik te blijven aanpakken. Want dat maakt mensen kapot."

Om klacht in te dienen heeft Anciaux "nooit de moed gehad". De BRT-regisseur is wel wegens andere feiten veroordeeld voor seksueel misbruik. VRT, de opvolger van de BRT, betreurt de feiten en laat weten open te staan voor een gesprek met Anciaux.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni