4.500 deelnemers op betoging tegen extreemrechts, hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd

© Belga - BRUZZ
16/06/2024
Updated: 16/06/2024 16.32u

De Coördinatie van Antifascisten in België (CAB) houdt zondag in Brussel een optocht tegen extreemrechts en racisme, en voor een "solidair sociaal project." Volgens de Brusselse politie zijn er zo'n 4.500 betogers aanwezig. Enkele manifestanten hebben tijdens de betoging het hoofdkwartier van Vlaams Belang gevandaliseerd.

De betoging startte om 13 uur op de Kunstberg en kwam aan om 15.30 uur op het Luxemburgplein, met toespraken en concerten. Bij de start schatte een reporter ter plaatse de opkomst op meerdere duizenden deelnemers.

Met de betoging wil de beweging een reactie geven op de vooruitgang van extreemrechts bij de verkiezingen van vorige zondag in België, Frankrijk en elders in Europa. Afgelopen maandag namen al zowat 1.200 mensen deel aan een antifascistische betoging op het Brouckèreplein.

Door de betoging is er ook hinder op het openbaar vervoer. Volgens de MIVB kunnen verschillende tram- en buslijnen vertragingen oplopen als ze het parcours moeten doorkruisen in het centrum en de Europese Wijk. Brussel Mobiliteit waarschuwt ook voor verkeershinder.

Vandalisme

Tijdens de mars raakte het hoofdkwartier van Vlaams Belang beschadigd. Demonstranten brachten er onder meer anarchistische tags aan. Verschillende betogers staken ook rookbommen aan op het Madouplein, waar het hoofdkwartier van Vlaams Belang gevestigd is. Ze gooiden er ook enkele tegen de gevel en dumpten afvalcontainers voor het gebouw.

20240616_VlaamsBelang_vandalisme_Madou_f967024e-belgaimage-94670983.jpg

Belga image

| Demonstranten brachten anarchistische graffiti aan en gooiden rookbommen en afval tegen de gevel van het Vlaams Belang-hoofdkwartier.

20240616_betoging_antifa_extreemrechts_7a968be4-gqlgmwpxgaamih6.jpg

@MobirisNL op X

| Het parcours van de betoging tegen extreemrechts die zondag door Brussel trekt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni