| De uitzetting die vorige week gepland stond, ging uiteindelijk niet door.

Bewoners kraakpand op Kroonlaan houden adem in: uitzetting toch volgende week gepland

JB
© BRUZZ
26/03/2024

Een week nadat de uitzetting van een kraakpand met een 80-tal kwetsbare bewoners op de valreep werd afgeblazen, vreest de groep sans-papiers – onder wie heel wat kinderen – een nieuw bezoek van de deurwaarder volgende week. “Dit vonnis gaat lijnrecht tegen de gemaakte afspraken in”, reageert de burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo).

De groep leeft ondertussen een tweetal maanden in het gebouw op de Kroonlaan in Elsene, waar voorheen een rusthuis lag. Op initiatief van de eigenaar was er vorige week een uitzetting gepland, maar daar staken de kabinetten van Brussels minister Alain Maron (Ecolo) en burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) een stokje voor.

In samenspraak met Fedasil, dat het pand op termijn wil onderverhuren om het om te vormen tot opvangcentrum, werd overeengekomen dat de bewoners nog tot juli in het gebouw kunnen verblijven.

‘Gemeente niet geraadpleegd’

Maar die beslissing staat een week later al op losse schroeven. Vandaag deelde het collectief Rockin Squat, dat de kraakactie in goede banen leidt, een foto van een affiche waarop de datum van een nieuwe uitzetting wordt aangekondigd: 3 april.

“Het gerecht heeft een nieuw vonnis geveld, enkel en alleen op basis van de eigenaar. Wij zijn niet eens geraadpleegd”, zegt burgemeester Doulkeridis in een reactie aan BRUZZ. “Dit oordeel gaat lijnrecht in tegen de afspraken die zijn gemaakt met de toekomstige onderverhuurder Fedasil. We zullen alles in het werk stellen opdat de gemaakte afspraken worden nageleefd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni