Deurwaarder daagt op, maar uitzetting kraakpand op Kroonlaan komt er (nog) niet

JB
© BRUZZ
19/03/2024

Verwarring aan de Kroonlaan dinsdagochtend, waar zo’n tachtig mensen in een kwetsbare situatie – onder wie heel wat kinderen – een gebouw kraken. Ondanks een deal tussen de betrokken kabinetten waardoor de voor vandaag geplande uitzetting kon worden uitgesteld, stond er toch een deurwaarder aan het pand. “We blijven in onzekerheid leven.”

Sinds eind januari woont de groep, die vooral uit sans-papiers bestaat, in een gewezen rusthuis op de Kroonlaan in Elsene. Vanochtend zouden de bewoners uit het gebouw gezet worden, maar de kabinetten van burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) en Brussels minister bevoegd voor Daklozenopvang Alain Maron (Ecolo) konden daar maandagavond een stokje voor steken, in samenspraak met Fedasil. Het asielagentschap is immers van plan om het gebouw te onderverhuren en het om te vormen tot opvangcentrum.

Toch stond er dinsdagochtend een deurwaarder aan het pand en kregen bewoners te horen dat er politiecombi’s onderweg waren. “Die zijn uiteindelijk ook ter plekke aangekomen, maar hebben dan rechtsomkeer gemaakt”, vertelt een woordvoerder van Rockin Squat, het collectief dat de kraakactie in goede banen leidt, aan BRUZZ.

Volgens burgemeester Doulkeridis bleef de eigenaar van het gebouw ondanks de deal aandringen op een uitzetting, waardoor de deurwaarder naar het adres was afgezakt.

‘Op onze hoede’

Het collectief is opgelucht dat de uitzetting uiteindelijk is afgeblazen. “Hier wonen heel wat gezinnen met kinderen die naar school gaan in Elsene en Etterbeek, in totaal gaat het om zo’n 35 kinderen”, klinkt het bij het collectief.

“Maar we blijven op onze hoede, want er is nog geen officiële overeenkomst ondertekend. Daarbij is de eigenaar duidelijk uit op een uitzetting, wat de zaken niet eenvoudiger maakt. We blijven dus in onzekerheid leven en er is ook nog geen huisvestingsoplossing in zicht voor de periode na een uiteindelijke uitzetting.”

Fedasil bevestigt intussen dat het tussen vandaag en begin juli wel al kleine werken zal uitvoeren in het gebouw, “in de mate van het mogelijke”.

(Nog) geen uitzetting voor bewoners kraakpand Kroonlaan

| Naast een aantal bewoners kreeg de groep steun van tientallen sympathisanten om een mogelijke uitzetting te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, kraakpand, Rockin Squat, Kroonlaan, mensen zonder papieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni