| Kroonlaan in Elsene.

Kwetsbare groep sans-papiers kan tot juli in oud rusthuis in Elsene blijven

JB
18/03/2024

De tachtig mensen die sinds eind januari een oud rusthuis kraken in Elsene kunnen tot juli in het gebouw verblijven. Dat vangt BRUZZ op bij een vertrouwelijke bron en het nieuws wordt bevestigd door Christos Doulkeridis, de burgemeester van Elsene. De uitzetting die morgen op het programma stond, wordt dus afgeblazen.

Sinds eind januari leeft een 80-tal mensen, onder wie zo’n dertig kinderen, in het pand op de Kroonlaan. Het gaat grotendeels over mensen zonder papieren en ook een aantal asielzoekers. Morgen zouden de bewoners op straat gezet worden.

Om die uitzetting te vermijden en een nieuwe huisvestingsoplossing voor de kwetsbare groep te forceren, voerde het collectief Rockin Squat, dat de kraakactie ondersteunt, de afgelopen tijd de druk op bij de kabinetten van burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo), Brussels minister bevoegd voor Daklozenopvang Alain Maron (Ecolo) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Fedasil

Die uitzetting was nakend omdat asielagentschap Fedasil het pand wil onderverhuren en omvormen tot officieel opvangcentrum voor asielzoekers.

Daarvoor is een aanvraag voor een bestemmingswijziging nodig, maar die is nog niet ingediend. Daardoor kan het pand in principe nog een poosje bewoonbaar blijven.

Maandagnamiddag kwam het tot een akkoord tussen de betrokken kabinetten. Tot begin juli kunnen de bewoners in het pand blijven wonen in het kader van een tijdelijke collectieve bezetting. Het Brussels Gewest draait in zo’n constructie op voor de kosten en verzekeringen.

Maandagavond bevestigde burgemeester Doulkeridis het nieuws. "Er werd overeengekomen dat de ontruiming op bevel van de vrederechter kon worden uitgesteld", aldus de Ecolo-burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, kraakpand, Kroonlaan, sans-papiers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni