De Kroonlaan in Elsene.

Collectief vraagt 'alles te doen' om uitzetting van 80 mensen in Elsene te voorkomen

© Belga
14/03/2024

Het collectief Rockin Squat heeft de gemeente Elsene, Fedasil en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) gevraagd "al het mogelijke te doen" om te voorkomen dat 80 mensen worden uitgezet uit een voormalig rusthuis in Elsene dat ze gekraakt hebben.

De uitzetting van de asielzoekers en mensen zonder papieren is gepland voor 19 maart, volgens een bericht dat begin deze maand werd ontvangen, aldus het collectief woensdagavond in een persbericht. "Deze mensen dreigen op straat te worden gezet zonder te worden hergevestigd", klinkt het.

Volgens het collectief zijn bij de 80 inwoners ook zowat 30 kinderen die naar scholen in Elsene en Etterbeek gaan. "Hun scholing, die zo vaak wordt verstoord door de omstandigheden in hun leven, komt opnieuw in gevaar."

Onderverhuren

Rockin Squat onderstreept dat Fedasil het gekraakte gebouw van het voormalige rusthuis wil onderverhuren en er een opvangcentrum voor asielzoekers in wil vestigen. Daarvoor is een aanvraag voor bestemmingswijziging nodig, maar die is nog niet ingediend. "We willen graag een tijdelijke huurovereenkomst met Fedasil tekenen, die geldig zou zijn tot de vergunning is verleend. Op die manier zouden de 80 bewoners nog enkele maanden kunnen genieten van accommodatie, terwijl er een alternatieve oplossing wordt gevonden", argumenteert het collectief.

Het voorstel werd echter categorisch afgewezen door staatssecretaris Nicole De Moor, betreurt Rockin Squat. "We vragen de gemeente Elsene alles in het werk te stellen om deze uitzetting te voorkomen. We vragen Fedasil en Nicole de Moor om hun gezond verstand te gebruiken en hun beslissing terug te draaien. We doen een beroep op de Belgische staat, op alle bestuursniveaus, om deze kwetsbare mensen te beschermen", aldus Rockin Squat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Rockin Squat , Elsene , Nicole De Moor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni