Jouw vraag

BIG CITY. Is de film Titanic geïnspireerd op het verhaal van een Brusselse passagier?

Luana Difficile, Maya Callizaya
© BRUZZ
14/03/2024

Het verhaal van Jack en Rose in de Hollywoodklassieker Titanic is wereldberoemd. Maar wist je dat die fictieve romance hard lijkt op het levensverhaal van de enige Brusselse passagier op het luxeschip?

De regisseur van Titanic (1997), James Cameron, baseerde zich voor het scenario van de film deels op verhalen van bestaande passagiers. Er is een vermoeden dat hij ook inspiratie haalde uit het verhaal van Berthe Mayné, een vrouw uit Elsene die de ramp overleefde.

1881 BIG CITY Berthe Mayne

| Berthe Mayné, de enige Brusselse die op de Titanic zat en de ramp overleefde.

Berthe groeide op in een bescheiden gezin en bouwde een carrière uit als cabaretzangeres. Toen ze 24 jaar was, leerde ze de rijke Canadese hockeyspeler Quigg Baxter, ook 24, kennen in het hotel Métropole. Berthe trad er op, Quigg was er op vakantie met zijn moeder en zus. Het was een coup de foudre tussen hen, maar Quigg zou drie maanden later terug naar Canada reizen met de Titanic.

Hij vroeg Berthe mee om er te kunnen trouwen en boekte voor haar stiekem een kamer vlak onder zijn suite. Ze scheepte in onder een valse naam en tijdens de reis spraken ze in het geniep af. Zijn familie wist niets van de relatie. Doet die verboden liefde over klassengrenzen heen een belletje rinkelen?

Reddingsboot

Pas de avond van de catastrofe ontmoette Berthe haar toekomstige schoonfamilie in een reddingsboot. Quigg vroeg zijn moeder en zus om goed voor zijn beminde Berthe te zorgen. Zelf kon hij niet mee – vrouwen en kinderen eerst.

Berthe weigerde haar grote liefde achter te laten én ze wou terugkeren voor haar juwelen. Molly Brown overtuigde haar om te blijven. Brown werd na de schipbreuk beroemd omdat ze de bemanning van de reddingsboot aanspoorde om terug te gaan en meer passagiers te redden, en kreeg een belangrijke rol in Camerons kaskraker.

De drie vrouwen in Quiggs leven overleefden de ramp, zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Berthe verbleef nog enkele maanden in Canada, maar werd nooit aanvaard door Quiggs familie.

Met een valies vol verdriet keerde ze terug naar Brussel en Parijs om het werk te hervatten als cabaretzangeres. Enkele minnaars kruisten haar pad, maar trouwen deed ze nooit. Uiteindelijk vestigde ze zich in de Koekelberglaan in Sint-Agatha-Berchem, waar ze op 75-jarige leeftijd overleed.

Boven water

Berthes familie kon het verhaal maar moeilijk geloven. Haar naam stond immers niet op de passagierslijst. Pas na haar dood, toen een neef een oude schoendoos met foto's en krantenknipsels terugvond, kwam haar verhaal boven water.

Of James Cameron zich daadwerkelijk baseerde op het verhaal van de Brusselse weten we niet zeker. Titanic-kenner Philippe Delaunoy legt uit dat de regisseur zich liet inspireren door bestaande passagiers, maar Berthe nooit letterlijk heeft vermeld. Al is het volgens hem wel waarschijnlijk dat ze er iets mee te maken heeft.

Vanaf 15 maart loopt in Thurn & Taxis de expo Titanic: The Artifact Exhibition. Info via titanicexpo.be

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni