Boer Ruben Heremans: 'Zodra politiek bijdraait, gaat alles terug naar normaal'

LV
26/02/2024

Ruben Heremans is landbouwer en protesteert deze maandag mee aan het Schumanplein voor een ander landbouwbeleid binnen de Europese Unie. "Het volk staat achter ons, nu nog de politiek," meldt hij aan BRUZZ.

Deze maandag zit de Raad van de Europese Unie opnieuw samen over het Mercosur-akkoord, een vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerikaanse landen. Door dat akkoord zullen goedkope Zuid-Amerikaanse landbouwproducten de Europese markten overspoelen, zo vrezen de boeren. "Andere landen produceren aan andere landbouwnormen. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld zijn boeren niet gebonden aan de strikte hormonenwetgeving bij veeteelt, waardoor zij goedkoper hun vlees kunnen produceren," vertelt Heremans.

"Een ander voorbeeld is de graanprijs uit Oekraïne, die wordt geïmporteerd aan negentig euro per ton, terwijl landbouwers in België dat graan aan 250 euro per ton moeten verkopen om uit de kosten te komen. Wij kunnen gewoon niet concurreren," meent hij.

Vlaamse wetgeving

Ook bij de Vlaamse wetgeving stokt het volgens Heremans: "Er zijn de laatste jaren een heleboel wetten ingevoerd om duurzamer aan landbouw te doen. Die doelstellingen liggen heel hoog, maar zijn voor ons niet haalbaar. Wij zouden op vier jaar tijd duurzame stallen moeten bouwen en volledig terugbetalen aan de bank. Dat is gewoon niet mogelijk, dus wij krijgen geen lening. Op die manier staan wij eigenlijk al drie jaar stil, daarom eisen we nu verandering."

Protestactie

Boer Ruben Heremans is maandag dan ook al de hele dag aanwezig op het protest: "We willen ons vandaag kenbaar maken bij de politiek. Het volk staat al achter ons, maar de politiek moet ook bijdraaien, dan stoppen de protestacties en kan iedereen verder met zijn leven."

"Met de acties willen we de druk hoog houden, maar wel binnen de perken. We willen de politie niet raken, want zij staan aan onze kant en doen gewoon hun werk. Waarschijnlijk trekken we rond de avondspits terug naar huis," besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni