Braziliaans-Brusselse radiostudio landt in treinstation Bockstael

EC
© BRUZZ
15/01/2024
Updated: 16/01/2024 09.58u

Een ruimte van zo’n vijftig vierkante meter in treinstation Bockstael in Laken stond leeg, dus besloot vervoersmaatschappij NMBS ze open te stellen voor een radiomaker. De gekozen kandidaat is een Braziliaans-Belgische zender geworden. Dat meldt de nieuwssite Radiovisie en bevestigt vervoersmaatschappij NMBS aan onze redactie.

Radio Onda, zo heet de zender die door de NMBS gekozen werd en al bezig is met het uitbouwen van de studio. “Het contract is getekend voor een periode van acht jaar en de werken zijn volop bezig,” zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. “De radiostudio zal zeer binnenkort openen.”

Radio Onda werd in 2019 opgericht door de Braziliaanse Belg Julio Roth, die in Laken woont. Hij wilde Portugeestalige radio maken om de “sociale en culturele communicatie van de Braziliaanse gemeenschap in België te ontwikkelen,” zo valt te lezen in de statuten in het Staatsblad. Het was de voorbije jaren vooral een onlinezender. Een eigen FM-frequentie kreeg Radio Onda nog niet te pakken in Brussel, maar sinds 2022 vind je de zender wel via DAB+.

'Leven in de buurt'

En straks dus ook in het treinstation Bockstael in Laken. Ze huren er een ruimte van 54,2 vierkante meter, die tot nog toe ongebruikt was. “Voor ons is het belangrijk dat er leven is in een station. Live radio zorgt ervoor dat de ruimte gebruikt kan worden door de buurt,” zegt Bart Crols van NMBS. “Dat we iemand hebben gevonden die dat wil doen, betekent toch dat er vraag naar is.”

Crols kan niet kwijt of er nog andere kandidaten intekenden op de oproep om radio te maken in treinstation Bockstael. Wat de radiomakers van Radio Onda exact met de ruimte van plan zijn, is nog niet bekend. Julio Roth laat weten dat ze zowel in het Frans als Portugees zullen uitzenden en nog op zoek zijn naar een meer commerciële invulling.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni