Didier Lebrun / Photonews

| Gare Maritime bij Tour & Taxis

Brussel op 18de plaats in Europe’s Best Cities Report

Tibert Blommaert
© BRUZZ
08/04/2024

Volgens het Canadese consultancybureau Resonance is Brussel de achttiende beste stad in Europa voor inwoners, pendelaars en bezoekers. Brussel scoort hoog op aantrekkelijkheid en welvaart, maar op vlak van leefbaarheid doet de stad het een stuk minder goed.

Brussel staat met de score net iets lager dan Stockholm (16) en Hamburg (17), maar onze hoofdstad scoort beter dan Helsinki, Frankfurt en Kopenhagen. De podiumplaatsen zijn weggelegd voor Londen (1), Parijs (2) en Berlijn (2). Met de achttiende plaats laat de hoofdstad andere Belgische steden ver achter zich, Antwerpen haalt volgens het rapport de 73e plek, Gent staat op plaats 90. Alle Belgische steden in de top 100 hebben een lage leefbaarheidsscore.

Leefbaarheid, Aantrekkelijkheid, Welvaart

Om de ranking op te stellen, bundelen de auteurs verschillende soorten data in drie pijlers. Ze beoordelen 180 Europese steden op hun leefbaarheid, aantrekkelijkheid en welvaart. Volgens het rapport hangt een goede score nauw samen met hoe goed een stad talent, business en toeristen weet aan te trekken.

Voor leefbaarheid kijken de auteurs naar hoe gemakkelijk je kan fietsen in de stad. Ze kijken ook naar hoe goed de stad scoort op vlak van bezienswaardigheden en buitenactiviteiten op Tripadvisor. En daarnaast oordeelt het rapport ook over de hoeveelheid groene ruimte, het aantal laadpalen voor elektrische wagens, de gemiddelde huur en het beschikbare huishoudinkomen. Voor leefbaarheid kreeg Brussel slechts plaats 70, alleen Dublin en Kopenhagen scoren slechter in de top 30.

De aantrekkelijkheidsscore leidt het rapport af aan hoe goed de stad scoort op Tripadvisor op vlak van restaurants, winkels, cultuur, musea en nachtleven. Het telt daar onder andere het aantal Instagram-hashtags en zoekresultaten op Google bij op. Voor de welvaartsscore steunt het rapport dan weer op cijfers van de OESO op vlak van onderwijs, economische productiviteit en arbeidsmarktparticipatie. Ook armoedecijfers, het aantal startups en het aantal Fortune-500-bedrijven bepalen mee de ranking. Op vlak van welvaart behaalt Brussel de zevende plaats, beter dan Berlijn en Wenen.

Levendig, Hoogopgeleid, Internationaal

Het rapport is lovend voor de vele investeringen in de Brusselse publieke ruimte. Het haalt daarbij het vernieuwde multifunctionele Gare Maritime bij Tour & Taxis aan als een goed voorbeeld. Volgens de auteurs heeft Brussel een levendige, hoogopgeleide en zeer internationale bevolking. De stad haalt plaats twee voor het aantal inwoners die in het buitenland zijn geboren, na Luxemburg-Stad.

Ook qua connectiviteit scoort Brussel goed. Zowel de vele bestemmingen van de luchthaven van Zaventem als de uitstekende aansluiting op het Europese hogesnelheidsnet dragen bij aan die conclusie.

Resonance publiceerde in oktober al hun jaarlijkse World’s Best Cities-ranking, toen haalde Brussel de 37ste plaats. Het Canadese consultancybureau werkte in het verleden ook mee aan het citymarketinginitiatief BRUSSELS dat onze hoofdstad aantrekkelijker moet maken in het buitenland.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni