Brussel installeert vlotten op kanaal voor bedreigde diersoorten

© Belga - BRUZZ
23/04/2024
Updated: 23/04/2024 18.39u

De Haven van Brussel heeft begroeide vlotten in de Brusselse kanaalzone geïnstalleerd. "Het project verhoogt de biodiversiteit in de kanaalzone," zegt minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).

De Haven van Brussel installeerde de vlotten op drie plaatsen: 55 vierkante meter aan het Bécodok op de linkeroever, twee vlotten van 75 vierkante meter en 40 vierkante meter ten noorden van de De Troozbrug en twee vlotten van 33 vierkante meter aan de passagiersterminal van de Haven van Brussel.

De vlotten hebben grote voordelen voor de fauna in de Brusselse kanaalzone. Ooievaars, wilde eenden, waterhoenders en andere vogels nestelen zich rondom de constructies en ook vissen en ongewervelde waterdieren kunnen zich makkelijk voortplanten onder het wateroppervlak. De vlotten zorgen daarnaast voor meer diverse vegetatie en zijn een bron van voedsel voor insecten.

Ook voor flora zijn de vlotten gunstig. In totaal heeft de Haven van Brussel de vlotten beplant met zeventien verschillende soorten, waarvan de meesten zich goed ontwikkelen.

Achteruitgang biodiversiteit halt toe roepen

"Ik ben blij te zien dat de Haven van Brussel van plan is de begroeide vlotten op het kanaal verder uit te breiden om zo de lokale fauna en flora te stimuleren," zegt bevoegd minister Maron. "We mogen geen tijd verspillen om de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toe te roepen."

De installatie van de vlotten gebeurde samen met basisscholen Allée Verte en Tivoli, en komt twee jaar na de opstart van het proefproject in april 2022.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni