| De luchthaven van Zaventem, met tegen de achtergrond de skyline van Brussel.

Brussel wil betere bescherming welzijn omwonenden in nieuwe vergunning luchthaven

© Belga
25/01/2024

De Brusselse regering wil dat de volgende milieuvergunning van Brussels Airport het welzijn van de omwonenden beter beschermt. Dat staat in het advies over de aanvraag van de hernieuwing van de milieuvergunning dat de regering donderdag heeft goedgekeurd.

Voor de Brusselse regering is de aanvraag tot hernieuwing die het Vlaams Gewest aan een openbaar onderzoek heeft onderworpen, gebrekkig. "De aanvraag tot hernieuwing van de vergunning en de bijbehorende impactstudie zijn volstrekt ontoereikend, met name wat de evaluatie van de milieu-impact van de luchthaven betreft. Er worden geen oplossingen onderzocht om de overlast van het luchtverkeer te verminderen, terwijl het hoog tijd is om de gezondheid en het welzijn van de omwonenden te beschermen", zegt minister van Leefmilieu Alain Maron.

De Ecolominister wijst erop dat het Vlaams Gewest met de nieuwe milieuvergunning belangrijke hefbomen in handen heeft om de geluidsoverlast veroorzaakt door de luchthavenactiviteiten voor de omwonenden te verminderen. "We stellen vast dat de impactstudie ter ondersteuning van de vergunningsaanvraag niet grondig genoeg is (...) Er is geen rekening gehouden met de eerder gecommuniceerde verzoeken van de Brusselse regering om de gezondheid en het welzijn van de omwonenden te beschermen. We vragen meer respect voor de reële, dagelijkse bekommernissen van de duizenden omwonenden van de luchthaven in Brussel, Vlaanderen en Wallonië", zegt de minister.

220.000 vliegbewegingen per jaar

De Brusselse regering vraagt dat in de nieuwe milieuvergunning het aantal vliegbewegingen beperkt wordt tot 220.000 per jaar; de Brusselse geluidsnormen om de geluidsoverlast te beperken nageleefd worden; de nachtvluchten afgeschaft worden en de vervanging van de vloot door stillere vliegtuigen verplicht wordt.

Minister Maron sluit gerechtelijke stappen niet uit als de af te geven milieuvergunning niet verder gaat, door meer garanties te bieden met betrekking tot de bescherming van de gezondheid en het welzijn van de omwonenden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, luchthaven, Alain Maron, Brussels Airport, omgevingsvergunning, milieuvergunning, Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni