| Klein Kasteeltje (archieffoto).

Brusselaar Pieter Spinnewijn nieuwe directeur-generaal Fedasil

© Belga
03/05/2024

Fedasil, de dienst die de opvang van de asielzoekers regelt, heeft opnieuw een volwaardige directeur-generaal. De ministerraad is het vrijdag eens geraakt over de benoeming van Brusselaar Pieter Spinnewijn tot topman van Fedasil. Hij volgt Fanny François op, die de dienst al twee jaar ad interim leidde.

Het mandaat van Spinnewijn start op 1 juli 2024, meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Spinnewijn is geen nieuwkomer binnen Fedasil. Hij werkt er al sinds 2007 en mag zich sinds 2021 directeur ad interim operationele diensten noemen. Hij maakt vandaag ook deel uit van het directieteam.

François herneemt haar taak als directeur Strategie en Organisatie. Zij kreeg tijdelijk het roer van Fedasil in handen, na het vertrek van haar voorganger Michael Kegels in september 2022. In die periode kwam Fedasil onder druk te staan door het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Het was ook rond die tijd dat het personeel kortstondig het werk neerlegde.

Eén ketenstructuur

Met Spinnewijn komt er nu, ruim anderhalf jaar later, een opvolger. "Meneer Spinnewijn staat voor een zware uitdaging. Voldoende opvang vinden is de laatste jaren heel moeilijk geworden", weet De Moor. "Maar naast het vinden van voldoende opvang, zijn de uitdagingen om in één ketenstructuur te werken met de andere asiel- en migratiediensten groot. Daarvoor zal moed en daadkracht nodig zijn om de noodzakelijke veranderingen en hervormingen op het terrein uit te voeren. Met zijn jarenlange ervaring in de organisatie is hij de geschikte persoon om daar werk van te maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , fedasil , Brussel Kort , Pieter Spinnewijn , fanny francois , Nicole De Moor , Michael Kegels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni