Brusselse moslims vieren Eid-al-Fitr en sluiten ramadan af in solidariteit

Arthur Bagage, Renée Vervaet
© BRUZZ
10/04/2024

Brusselse moslims in de hele stad vieren Eid-al-Fitr, het feest dat het einde van de islamitische vastenperiode inluidt, de ramadan. Dat betekent gouden tijden voor de handelaars in de Brabantstraat, waar mensen cadeautjes en nieuwe kleren inkopen. Ook is deze periode een moment om stil te staan bij lotgenoten die het minder hebben. "Er is enorm veel geld opgehaald voor Gaza."

Met het einde van de ramadan in zicht zijn veel moslims in de Brabantstraat nog op zoek naar een outfit. Want na de vastemaand volgt Eid-al-Fitr: een feest van drie dagen dat volledig in het teken staat van familie, vrienden en geloof. Voor die gelegenheid willen de shoppers piekfijn gekleed zijn.

De Brabantstraat is dan ook een echte trekpleister dezer dagen. Sommigen komen zelfs speciaal uit Frankrijk voor hun inkomen.

BRUZZ-reporter Renée spreekt met chef Mourad in het noodopvangcentrum voor asielzoekers in Anderlecht.

Eid-al-Fitr is traditioneel een familiefeest. Maar ook moslims op de vlucht vieren het einde van de ramadan. Dat blijkt als BRUZZ naar het opvangcentrum in Anderlecht gaat, waar kok Mourad een bijzondere maaltijd heeft bereid voor de Syriërs, Afghanen en Eritreeërs die daar verblijven.

Veel moslims staan in deze periode ook stil bij mensen die het minder hebben. Volgens politicologe Fatima Zibouh, covoorzitter van Molenbeek for Brussels 2030, was er dit jaar enorm veel steun voor Gaza tijdens de vastenmaand. “Er is zoveel geld ingezameld,” blikt ze terug. “En niet enkel door de rijken, maar door hele gewone mensen uit de wijken.”

Zo zette Najaat Saadoune een hele reeks acties op poten, onder meer om geld in te zamelen om kippen te kunnen kopen voor de Palestijnen. Met de vzw Insaniya werd geld ingezameld om verschillende boerderijen op te starten in Gaza. De vzw Souffle D' Espoir zamelde geld in voor protheses voor gehandicapte Palestijnse kinderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni