Anderlechtse jongeren hebben vrijdagavond een iftar georganiseerd waarvan de opbrengst volledig gaat naar bewoners van het Marokkaanse Atlasgebergte. Een zware aardbeving eiste er in 2023 meer dan 600 levens. De jongeren willen zo een positief signaal sturen over de samenhorigheid in de gemeente. Ook burgemeester Fabrice Cumps (PS) tekende present.

©
Belga image
| De opbrengst van de iftar gaat volledig naar bewoners van het Marokkaanse Atlasgebergte waar een zware aardbeving in 2023 meer dan 600 levens eiste.
Anderlechtse jongeren organiseren iftar aan Aumale, burgemeester Cumps schuift aan
Als vrijdagavond om half zeven de zon ondergaat staan aan Aumale, een hotspot vooral bekend omwille van drugshandel en schietpartijen, rijen tafels opgesteld. Een handvol jongeren hebben voor het tweede jaar op rij het initiatief genomen om een publieke iftar te organiseren, de maaltijd na zonsondergang voor moslims die aan de ramadan meedoen.
"Vorig jaar hebben we met vier jongeren het initiatief genomen om tien dagen op rij een iftar te organiseren. We hebben we toen 5.000 euro opgehaald", zegt initiatiefnemer Younes Bouchim.
Dit jaar wilden ze het initiatief nog beter organiseren. Daarom schakelden ze de hulp in van de gemeente Anderlecht en de Anderlechtse Haard, de openbare vastgoedmaatschappij in de gemeente - die de tenten en tafels leverde. "Vanaf het begin tot het einde van de ramadan halen we geld, kleren en speelgoed op om naar Marokko te sturen", vervolgt Bouchim.
2 procent
De jongeren vinden het belangrijk om de buurt samen te brengen tijdens de vastenmaand. Niet enkel om de nabestaanden van slachtoffers van de ramp in het Atlasgebergte te ondersteunen, maar ook om aan de rest van België te tonen dat Anderlecht zoveel meer is dan drugsgeweld en schietpartijen. "Er wordt vaak gesproken over al het slechte in de gemeente, maar dat is slechts 2 procent van alles wat hier gebeurt. De rest is positief."
Aumale is, net zoals Clemenceau en Peterbos, een zogenaamde hotspot in Anderlecht. Er vonden reeds meerdere schietpartijen plaats aan de metrohalte nabij het Bospark, waar steevast drugs gedeald wordt.
Stigma
De Anderlechtse jongeren zijn het beu om gestigmatiseerd te worden in de nationale media. "Het is toch niet omdat ik een Gucci-pet draag dat ik een drugsdealer of moordenaar ben?", zegt Bouchim. "De media mogen ook eens het positieve in de gemeente tonen."
(Lees verder onder de afbeelding)

©
Belga image
| Naast burgemeester Fabrice Cumps (midden) waren ook Lotfi Mostefa (voorzitter van de Anderlechtse Haard, derde van links) en Brussels Vooruit-parlementslid Ilyas Mouani (helemaal links) bij de iftar op het Aumaleplein.
Onder de aanwezigen waren niet enkel jongeren uit de wijk, ook burgemeester Fabrice Cumps (PS), voorzitter van de Anderlechtse Haard Lotfi Mostefa (PS) en Brusselse parlementslid voor Vooruit.brussels Ilyas Mouani tekenden present bij de iftar.
"De jongeren hebben deze solidariteitsactie op poten gezet, iets waarover ik heel tevreden ben", duidt Cumps. "Er wordt vaak negatief gesproken over Anderlecht, maar hier gebeuren zoveel positieve zaken. Het is waar dat we moeilijke momenten hebben gekend, maar zaken als deze solidariteitsactie gebeuren hier elke dag. (...) Het gaat hier over gewone jongeren uit de wijk, die samen solidair willen zijn. Ik wil hen feliciteren voor dit initiatief."
Ook Mouani heeft de jongeren geholpen de iftar te organiseren, onder meer door het contact met de gemeente te verzorgen. "Moslims en niet-moslims komen hier samen in de openbare ruimte. Enkele maanden geleden hebben hier nog verschillende schietincidenten plaatsgevonden. De jongeren nemen de plek hier op een veilige en leuke manier over. Ze zijn hier elke maand aanwezig, gedurende de hele ramadanmaand. Hiermee maken ze de temperatuur in de wijk warmer. En dat is deel van de oplossing."
Lees meer over: Samenleving , iftar , Ramadan , Fabrice Cumps , metro aumale , hotspot , Younes Bouchim , Lotfi Mostefa , Ilyas Mouani