Belgische chocolade wordt Brussels immaterieel cultureel erfgoed.

Brussels Gewest beschermt ambacht Belgische chocolade als cultureel immaterieel erfgoed

© Belga
06/05/2025
Updated: 06/05/2025 17.17u

Het Brussels Gewest erkent en beschermt het ambacht van chocolatiers op Brussels niveau als regionaal cultureel immaterieel erfgoed. De aankondiging gebeurde in de Sint-Hubertusgalerij, waar in 1912 de praline werd uitgevonden.

Staatssecretaris voor Erfgoed en Buitenlandse Handel Ans Persoons (Vooruit.brussels) is bijzonder trots op de erkenning van het stukje Belgische erfgoed als Brussels cultureel immaterieel erfgoed.

Als 22ste element op de Brusselse erfgoedlijst wil het Gewest met de erkenning de verdiensten van de Belgische chocoladeambachten in de kijker zetten, als een eerste opstap naar een nationale erkenning van het metier. Daarna kan België werk maken van een internationale erkenning van het ambacht als Unesco-werelderfgoed.

Geboorteplaats praline

Volgens Persoons is het niet meer dan "een logische keuze" om de chocolatiers en het ambacht te erkennen en te beschermen.

"De hoofdstad is de geboorteplaats van de praline en de ballotin, gecreëerd door het echtpaar Neuhaus. Brussel is het eerste gewest in België dat die chocoladecultuur inschrijft op de lijst van erfgoed."

Daarmee treedt het ambacht in de voetsporen van de biercultuur, speculaasproductie en de frietcultuur in ons land. "Chocolade is onlosmakelijk verbonden aan de Brusselse identiteit," zo zegt de Brusselse staatssecretaris.

Peggy Van Lierde van de vzw I Love Belgian Chocolate is erg tevreden met de erkenning. "Het laat de unieke knowhow van de Belgische chocolatiers die van generatie op generatie wordt doorgegeven tot zijn recht komen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni