De Trottinette, Delta Zero3 en 6 Roses van respectievelijk brouwerijen DrinkDrink, Brussels Beer Project en Illegaal.

Fenomeen van de week

Brusselse brouwerijen surfen volop mee op de 0.0-trend: ‘De vraag is groter dan ooit'

Matisse Van der Haegen
06/01/2025

Alcoholvrije bieren zijn in opmars en Brusselse brouwerijen laten die golf niet aan zich voorbijgaan. Dankzij nieuwe technieken, succesvolle voorbeelden en een eerste gespecialiseerde brouwerij, schieten de 0.0-opties als paddenstoelen uit de grond. "Klanten vragen er steeds vaker naar. Enkele jaren terug gebeurde dat nooit."

Van de Abstinence Absolue en Hop Water tot 6 Roses en de Delta Zero3: het afgelopen jaar kwamen heel wat Brusselse brouwerijen met nieuwe alcoholvrije bieren op de proppen. BRUZZ telt er vijf bij evenveel brouwerijen. Een bloeiende markt, zo blijkt.

In 2019 pionierde Brussels Beer Project (BBP) nog als eerste Brusselse brouwerij met een alcoholvrij bier, de Pico Bello. “Sindsdien groeide ons alcoholvrije segment tot zo’n 9 procent van de omzet, goed voor een half miljoen flesjes”, vertelt Sébastien Morvan.

Hij ziet zijn klanten, ook zonder campagnes als Dry January of Tournée Minérale, steeds vaker naar de 0.0 grijpen. “We merken dat het ‘zebradrinken’ ook in Brussel doorbreekt. Veel consumenten kiezen niet meer voor alles of niets, maar willen doorheen de avond switchen tussen alcoholische en non-alcoholische dranken. Het fenomeen komt overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk.” Brussels Beer Project bouwde als voorloper intussen een klein gamma uit aan alcoholloze bieren, met sinds enkele dagen een derde variant: de Delta Zero3.

"Ons alcoholvrije segment is goed voor 9 procent van onze omzet of een half miljoen flesjes."

Sébastien Morvan

Brussels Beer Project

Daarnaast is ook DrinkDrink een early adopter, wat de Anderlechtse brouwerij geen windeieren legde. “De Trottinette (0,4%) werd in 2021 ons vierde bier en is intussen goed voor maar liefst 40 procent van de verkoop”, legt Frederique Lefevre uit. “We verkopen er zo’n 32.000 liter per maand van en binnen anderhalve week brengen we nog een nieuwe variant uit.”

Pasteuriseren

Ondanks deze successen opteerden de meeste brouwerijen - tot voor kort - om de kat uit de boom te kijken. Één van de redenen daarvoor is dat Brussel veel kleinere spelers telt met weinig marge voor experimenten. Ze speelden dus liever op safe, want relatief gezien blijft alcoholvrij bier (wettelijk gezien tussen 0 en 0,5 procent alcohol) een klein segment. Inmiddels zou het gaan om 6 à 7 procent van de Belgische biermarkt.

Daarnaast is het voor een kleinere speler ook niet zo evident om zomaar een 0.0-bier uit de mouw te schudden. “Het probleem is dat je alcoholvrij bier moet pasteuriseren”, vertelt Aylin Fastenau van de Jetse brouwerij en stokerij Tipsy Tribe. Alcohol heeft van nature een conserverende werking en zonder die alcohol zijn bieren gevoelig voor bederf en smaakverandering. Het pasteuriseren moet dit tegengaan.

83d1813b-mixcollage-05-jan-2025-04-58-pm-4298.jpg

De Abstinence Absolue, Barking White en Hop Water van respectievelijk brouwerij Surréaliste, Belgian Balance in samenwerking met La Source en Tipsy Tribe.

“Alleen hebben veel kleine brouwerijen zelf de apparatuur niet om dit te doen”, aldus Fastenau. "Uiteindelijk opteerden wij om die reden, na lang zoeken, voor een andere aanpak met een Amerikaanse techniek. Daarbij voegen we hop toe aan water dat dan koolzuurhoudend wordt gemaakt." Het resultaat, Hop Water gedoopt, kwam enkele dagen geleden op de markt en smaakt net als een IPA-biertje.

Brasserie Surréaliste stuitte op hetzelfde 'pasteuriseer-probleem' en ging daarom in zee met de Brouwerij Anders in Halen waar ook DrinkDrink zijn Trottinette produceert. De samenwerking resulteerde een half jaar geleden in de Abstinence Absolue. Het is het eerste alcoholvrije bier van Brasserie Surréaliste en is intussen goed voor 5 à 10 procent van de verkoop.

Recept vinden

Een ander struikelblok voor de kleine brouwerijen is het vinden van een recept dat zonder alcohol toch de smaak en kwaliteit van Belgisch bier evenaart. Ter illustratie: brouwerij DrinkDrink zegt hier ruim twee jaar over te hebben gedaan.

Belgian Balance, de eerste Brusselse speler die zich specifiek richt op non-alcoholische bieren, wil op dat vlak een katalysator zijn. De brouwerij ging begin vorig jaar van start. “Wij kennen de markt goed en willen andere brouwerijen daarom assisteren om hun assortiment uit te breiden”, legt mede-oprichter Pierre uit.

23f4e9cf-bier7.jpg

Beerstorming via Facebook 

Belgian Balance vertrekt voor zijn recepten vanuit een Amerikaans gist dat in staat is om de aroma’s van normaal bier te produceren, maar tegelijk de hoeveelheid alcohol te beperken. “We zitten dan samen met onze partners om te zoeken naar een recept dat bij hen past. Het is daarbij niet de bedoeling een bestaand succesnummer te repliceren, maar om echt een nieuw bier te maken.”

Tot nog toe werkte de brouwerij al samen met La Source in Laken en Beerstorming in Sint-Gillis. Zowat een jaar geleden kwam die laatste zo op de proppen met de IPA (India pale ale, red.) ‘Belgian Balance’.

“We maakten samen zo’n 10.000 liter, goed voor 30.000 blikjes”, legt Jary Ponta van Beerstorming uit. “Die verdeelden we fifty-fifty en de onze zijn al allemaal verkocht. Het liep echt als een trein. Je merkt ook dat er gewoon erg veel vraag is: wij organiseren veel degustaties en ateliers en daar vragen klanten steeds vaker naar alcoholvrije varianten. Tot enkele jaren terug gebeurde dat nooit.”

Groeien

Ook de Brusselse brouwers beseffen dat de vraag naar alcoholvrij meer is dan een hype. Sébastien Morvan ziet het aandeel van de alcoholvrije verkoop bij BBP in de volgende vier jaar zelfs toenemen tot 20 à 25 procent. "Ik zie de markt nog erg groeien. Vooral de jongere generatie is duidelijk overtuigd."

Pierre van Belgian Balance beaamt: “Mensen letten gewoon meer op hun gezondheid. Dat gaat op voor suiker en calorieën, maar dus ook voor alcohol." Of consumenten dan niet eerder voor andere dranken zullen opteren? "Je hebt inderdaad steeds meer nieuwe alcoholvrije drankjes als maté, kombucha en kefir, maar veel mensen houden nu eenmaal van bier. Dit is tenslotte België.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Alcoholvrij bier , Dry Januari , Tournée Minerale

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni