Brasserie Illegaal brouwt nieuw alcoholvrij bier: ‘Juiste balans vinden is het moeilijkst'

Noah Frooninckx Buelens
09/02/2024

Onlangs lanceerde Brasserie Illegaal in Vorst 6 Roses, een alcoholvrij bier. Op het einde van Dry January en het begin van Tournée Minerale lijkt dit een perfecte timing. Voor die gelegenheid nodigde Gunnar Emile, brouwer bij Brasserie Illegaal, uit in onze radiostudio. "Het is een knipoog naar mensen die weleens te diep in het glas durven te kijken."

6 Roses is een alcoholvrij IPA-biertje. “We hebben hier bewust voor gekozen, omdat we wilden afstappen van de zoete, maar vaak fletse smaak die alcoholvrij bier vaak heeft”, legt Emile uit. “Door de verschillende soorten hop te combineren slaagden we er in een alcoholvrij bier te brouwen zonder het karakter van Brasserie Illegaal te verliezen.”

“De naam van het nieuwe IPA-bier is ontstaan uit een woordgrap”, vertelt de jonge bierbrouwer. “In het Frans lijkt de uitspraak van 6 Roses op die van ‘cirrhose’. In het Nederlands letterlijk vertaald als levercirrose, een leveraandoening of -vergiftiging. Het is dus een knipoog naar hen die weleens te diep in het glas durven te kijken."

Alcoholvrij met juiste balans

“Doordat we een ambachtelijke brouwerij zijn en geen industriële kunnen we nooit garanderen dat er absoluut geen alcohol, 0%, in ons alcoholvrij bier zit”, zegt Emile. “We hebben niet de apparatuur noch de capaciteit om al onze bieren op de correcte manier te filteren en te destilleren. Maar door te experimenteren met onder andere verschillende gistsoorten die geen alcohol vrijgeven, komen we tot een bier waar het alcoholpercentage verwaarloosbaar is."

Ten slotte geeft Emile toe dat dit 6 roses niet het eerste probeersel was van Brasserie Illegaal. “Bier brouwen op zich is niet moeilijk”, aldus de jonge bierbrouwer. “De moeilijkheid zit hem in de juiste smaken en balans te vinden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Resto & Bar , Brasserie Illegaal , 6 Roses , alcoholvrij , Tournée Minerale , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni