administratie gemeente Lokettenzaal loket dienst bevolking Sint-Jans-Molenbeek

| Archiefbeeld loket

Brusselse overheidsvakbonden voeren actie: 'Morgen vooral symbolisch'

© Belga - BRUZZ
13/05/2024

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de Brusselse openbare diensten organiseert in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni twee acties, op dinsdag 14 en op donderdag 23 mei. De bonden klagen over een desinvestering in de openbare dienstverlening en pleiten voor een loonsverhoging van 10 procent, gecombineerd met een vermindering van de werkduur naar 30 uur per week: "Wij willen dezelfde voorwaarden voor het gemeentepersoneel als in Vlaanderen en Wallonië", zegt Maxime Nys van ACOD Brussel.

De vakbonden zeggen dat besparingen in de publieke dienstverlening vooral de meest kwetsbare Brusselaars zullen beïnvloeden, maar vrezen ook voor de werkomstandigheden voor het personeel. Die zijn nu al niet optimaal, klinkt het, met personeelstekorten, toxisch leiderschap, een constante zware werkdruk en risico's op het vlak van gezondheid of veiligheid.

Herfinanciering

De bonden pleiten daarom voor herfinanciering van de Brusselse lokale overheidsdiensten die gepaard gaat met een vermindering van de werktijd naar 4 dagen per week, of 30 uur, én een loonsverhoging van 10 procent. Dat moet toelaten om extra personeel aan te werven en dus het aantal werklozen te doen dalen.

“We willen vooral een gelijkschakeling richting de veel betere voorwaarden die het gemeentepersoneel in Vlaanderen en Wallonië heeft”, zo verklaart Maxime Nys van ACOD Brussel aan BRUZZ. “Wij klagen al jaren de onderfinanciering van de lokale openbare diensten in het Brussels Gewest aan. Deze acties zijn dan ook een voortzetting van de campagne die we al voeren sinds 2021.”

Symbolische acties

Volgens Nys zijn de acties van dinsdag een voorproefje van de grote actiedag op 23 mei: “Dinsdag organiseren we vooral symbolische acties, zoals korte werkonderbrekingen op de gemeentediensten en in sommige ziekenhuizen.” Op 23 mei willen de vakbonden staken en betogen in het centrum van Brussel.

“We weten dat we niet meteen extra geld zullen loskrijgen omdat de verkiezingen in aantocht zijn, maar dit is een boodschap voor de partijen die in de volgende regeerperiode Brussel gaan besturen. Dit sleept al veel te lang aan, we merken een braindrain richting regio's met betere werkvoorwaarden”, zo besluit Nys.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni