| Gilda Storms van de Dienst Politionele Slachtofferbejegening met een berg knuffels.

Brusselse politie heeft knuffeldier voor kinderen

© Belga
02/02/2024

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene beschikt sinds kort over een heleboel hondenknuffels, bedoeld om kinderen die getuige of slachtoffer zijn van een traumatische gebeurtenis troost te bieden. De knuffel mag na afloop mee naar huis. Dat heeft de politiezone vrijdag gemeld.

Sinds begin augustus 2022 kan de Brusselse politie al rekenen op Lucky, haar fluisterhond. Die golden retriever wordt onder meer bijstand ingezet om slachtoffers van traumatische gebeurtenissen bij te staan tijdens hun verhoor. Nu is er ook een knuffeldier van de zone dat eveneens naar de naam Lucky luistert.

"Wereldwijd overhandigen verschillende interventiehulpdiensten zoals brandweer, ziekenwagens en politie al knuffels aan kinderen die een traumatische ervaring beleven", zegt Gilda Storms van de Dienst Politionele Slachtofferbejegening. "We vonden dat een uitstekend idee en waren van mening dat zo'n knuffel ook in onze politiezone een meerwaarde kon betekenen."

Vanaf nu zullen de diensten dus ook de nieuwe knuffelhond kunnen uitdelen aan kinderen die betrokken zijn bij een interventie, of het nu gaat om een ongeval, een geval van intrafamiliaal geweld of andere incidenten.

"We merken dat de kinderen vaak overstuur of onder de indruk zijn van sirenes, zwaailichten en de hele commotie.", gaat Gilda Storms verder. "Tijdens de voorbije interventies waarbij er al een knuffelhond werd uitgedeeld, raakten ze afgeleid en vergaten ze even hun verdriet of angst. We hopen dat de knuffel de kinderen helpt om het gebeuren te verwerken."

Aan het pootje hangt ook een kleine kartonnen kluif, voorzien van een QR-code die na het scannen doorverwijst naar de pagina van de Dienst Politionele Slachtofferbejegening op de website van de Brusselse politie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni