Opvangplek voor slachtoffers van seksueel geweld geopend in politiekantoor Anderlecht

© Belga
17/01/2024

In het hoofdcommissariaat van de politie in Anderlecht zijn woensdag de nieuwe lokalen van de EVA-cel (Emergency Victim Assistance) ingehuldigd. Daar kunnen slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld en hun kinderen worden opgevangen.

In het politiekantoor in de Demosthenesstraat zijn een verhoorruimte en een wachtzaal (met speelruimte voor kinderen) ingericht, speciaal voor slachtoffers. Hoewel het politiekantoor al sinds maart 2021 over een EVA-cel beschikt, wordt die nu gemoderniseerd dankzij de regionale subsidies van de projectoproep die in 2022 door het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Gelijke kansen Nawal Ben Hamou (PS) werd gelanceerd.

Het team EVA-politieagenten, dat bestaat uit zeven gespecialiseerde inspecteurs, zal vanaf mei worden uitgebreid tot tien. De opleiding in de omgang met minderjarigen, die momenteel is voorbehouden aan de hoofdinspecteur, zal in 2024 ook worden uitgebreid naar het hele team.

"Deze plaatsen bestaan zodat slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld - voornamelijk vrouwen - de deur van een politiekantoor durven open te duwen zonder het risico te lopen op secundair slachtofferschap. Als gewest is het onze plicht om deze opvangpunten in heel Brussel te ondersteunen en te harmoniseren", benadrukt Ben Hamou.

Hoewel elke politiezone al een EVA-cel heeft, wil de staatssecretaris de praktijk uitbreiden naar alle gemeenten. Om gemeenten die dergelijke ruimtes willen creëren te helpen, zal er normaal gesproken volgende week een nieuwe projectoproep (voor 23.000 euro per zone) worden gelanceerd, aldus Ben Hamou.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni