1739 Damso2 docu

Rapper Damso tijdens een optreden.

Eenvoudig Nederlands

Brusselse rapper Damso is meest beluisterde artiest van België

JP
© BRUZZ - Belga
09/05/2024

De Brusselse rapper Damso heeft een prijs gewonnen. Zijn muziek is namelijk van alle Belgische muzikanten het vaakst beluisterd. Het gaat om cijfers voor online luisteren, ook wel 'streamen' genoemd. Het is de vijfde keer dat Damso deze prijs krijgt, hij breekt alle records.

Damso is tevreden en hij bedankt ook zijn luisteraars. Die hebben volgens hem een bijzondere smaak. "Tijdens mijn carrière heb ik liedjes en albums in veel verschillende stijlen gemaakt," zegt de rapper. "Toch hebben mijn Belgische fans mij altijd gevolgd en gesteund."

Het is opvallend dat de prijs naar Damso gaat en dat voor de vijfde keer op rij, vooral omdat de rapper al jaren geen nieuwe liedjes meer heeft gemaakt. Op dit moment werkt hij wél aan nieuwe muziek. "De prijs motiveert me voor het album waar ik nu aan bezig ben," zegt hij.

De clip van Damso met het nummer 'Θ. Macarena'.


Alle liedjes van Damso werden sinds het begin van zijn carrière in 2016 al zo'n 507,3 miljoen keer gestreamd in België. Ook in Frankrijk luisteren mensen naar Damso: vorig jaar werd hij daar 42 miljoen keer beluisterd.

Damso heeft een record verbroken omdat hij de prijs zo vaak achter elkaar heeft gewonnen. De bekende zanger Stromae won dezelfde prijs vier keer (in 2010, 2013, 2014 en 2022), dus één keer minder dan Damso.

De Belgische zanger Metejoor zingt in het Nederlands. Dit liedje heet 'De Zijlijn'.

Er is veel talent in Brussel, want naast de Brusselse rapper Damso, staan ook de Brusselse rapper Hamza en de Brusselse dj en producer Lost Frequencies in de top vijf. Verder behoren tot de meest beluisterde artiesten: de Belgische zanger Metejoor, die in het Nederlands zingt, en de Belgisch-Nederlandse meisjesgroep K3.

Die prijs werd voor de negende keer uitgereikt door de Belgian Recorded Music Association (BRMA) en Ultratop.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.


Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni