BRUZZ 24 over dodelijke schietpartij in Sint-Gillis: 'Wapens meer en meer beschikbaar'

© BRUZZ
27/06/2024

Twee doden, twee zwaargewonden in kritieke toestand en één lichtgewonde. Dat is de trieste balans van de schietpartij, woensdagnacht in Sint-Gillis. Twee mannen op een scooter namen rond 01 uur 's nachts café Astoria aan het Zuidstation onder vuur. De dodelijke slachtoffers zouden toevallige cafégangers zijn, al kan het Brussels parket dat nog niet bevestigen.

Worden onschuldige slachtoffers bij zogenoemde drive-by shootings het nieuwe normaal in Brussel? BRUZZ 24 praat erover met onderzoeker Astrid De Schutter van het Vlaams Vredesinstituut. Zij wijt het ontsporende wapengeweld aan de grotere beschikbaarheid van wapens voor jonge criminelen.

"Er zijn meer schietpartijen in Brussel, maar dat is geen typisch Belgisch fenomeen", zo duidt De Schutter. "We zien het ook in Stockholm, Amsterdam of Marseille. En die zijn meestal gelinkt aan het drugsmilieu." Maar de drugswereld raakt tegenwoordig gemakkelijker aan wapens. "Uit onderzoek blijkt dat er een stijging is van de beschikbaarheid van vuurwapens. Die zijn vaak afkomstig uit voormalig Joegoslavië of zijn geneutraliseerde wapens uit Slovakije die gemakkelijk omgebouwd kunnen worden."

Jonge criminelen

En wapens die gemakkelijk te krijgen zijn, vallen in de verkeerde handen. "We zien dat door de grotere beschikbaarheid jonge criminelen gemakkelijker aan die wapens geraken", zo legt De Schutter uit. "Die jongeren zijn vaak impulsiever en zien de onmiddellijke risico’s van wapengebruik niet in. Een voorbeeld daarvan is de schietpartij op de Gulden Vlieslaan een paar maanden geleden. Daar werd er al lopend geschoten in de publieke ruimte. Dan is de kans veel groter om onschuldige omstaanders te raken."

Opvallend genoeg werden de slachtoffers in Sint-Gillis neergeschoten vanop een scooter. "Het gebruik van scooters zien we ook in andere steden, bijvoorbeeld in Rome, Rotterdam, of Marseille. Scooters worden in eerste instantie gebruikt om snel weg te raken, het is vooral een vluchtmiddel. In het andere geval is het natuurlijk veel moeilijker om gericht te schieten vanop een rijdende scooter. Ook dat verhoogt ook de kans op onschuldige slachtoffers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Drive-by-shootings , vlaams vredesinstituut , oorlogswapens , drugsgeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni