Bruzz

| Het 40 cm hoge beeld ontbreekt op de sokkel.

Buste Hergé keert voorlopig niet terug op plein in Etterbeek

TP
© BRUZZ
11/04/2024

Waarom duurt het zo lang om het borstbeeld van Hergé, de striptekenaar van Kuifje, terug op zijn sokkel te plaatsen op het de Theuxplein in Etterbeek? De gemeente wilde vorige zomer het beeld van een stevigere bescherming voorzien om vandalisme tegen te gaan, maar een geschikt bedrijf vinden blijkt moeilijker dan gedacht.

Toen de 40 centimeter grote buste na de inhuldiging mikpunt werd van vandalisme besliste het gemeentebestuur al snel om het beeld te voorzien van een glazen stolp ter bescherming. Desondanks konden vandalen nog steeds afval onder het glas schuiven en werd er ook meermaals geprobeerd het glas stuk te slaan. De gemeente wilde het beeld daardoor van een stevigere bescherming voorzien.

Maar de zoektocht naar een firma, die voor zo'n passend deksel kan zorgen, verloopt moeilijk. “Het beeld zal ongetwijfeld ooit terug op zijn sokkel komen te staan, maar tot op heden hebben we nog geen firma gevonden die de buste volledig en stevig kan beschermen in plexiglas. Daarom is het voorlopig nog niet duidelijk wanneer het borstbeeld terug zal kunnen worden geplaatst,” vertelt een woordvoerder van de gemeente.

In augustus, een dik half jaar geleden, werd het beeld verwijderd.

Plassen

Een van de bewoners van het plein, Vincent Van Innis, vindt het jammer dat het beeld weggenomen moest worden. “Hergé heeft vroeger in de de Theuxstraat gewoond en vond er inspiratie voor de Franse naam van Kuifjes’ hond, Milou (Bobbie in het Nederlands). Zijn jeugdliefde, Marie-Louise, woonde hier iets verder in de straat.”

Toch begrijpt hij de beslissing om de buste tijdelijk te verwijderen. “Het is schandalig hoe het beeld behandeld werd. Mensen plasten ertegen en sommigen bekladden het met van alles en nog wat.”

Vincent hoopt dat het beeld snel terugkeert naar waar het hoort.

De woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het beeld in de tussentijd veilig bewaard wordt in het gemeentehuis. Wegens de kostbaarheid van de buste wordt het niet tentoongesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , Hergé , Etterbeek , buste Hergé , de Theuxplein , de Theuxstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni